Det är en stor skandal att tolkar inte …

Det är en stor skandal att tolkar inte får asyl. Det är häpnadsväckande att de som
ärofullt tjänat den svenska armén ska vara hänvisade till flyktingsmugglare. Det sa Afghanistankännaren Ahmed Rashid till SVT:s Agenda på söndag kväll.

Han är inte ensam om att ha den uppfattningen. ÖB krävde förra vecka att de tolkar som jobbat åt svenska armen under deras medverkan o Afganistan skulle få Asyl i Sverige.

Rashid, en av världens främsta experter på talibanerna, sa att det är en skandal att så få av de tolkar som hjälpt utländska militärer i Afghanistan fått asyl. Det gäller inte bara i Sverige utan även t.ex. i USA. Du som vill se det som sas kan gå in på Svt Play och se Agenda

Det är märkligt att länder som ”köper” in folk på detta sätt inte tar ansvar för den före detta personalen sedan. Gör man inte det ska har man inget i landet att höra .

Det är lika självklart att har man inte haft tolkar har det varit en omöjlighet att fullgöra sitt uppdrag. De här personerna kan omöjligt vara kvar i landet för då går de en säker död till mötes. Talibaner har inte någon etik alls utan de använder dessutom självmordsbombare för att fullgöra sin uppgift. Talibaner sätter inte stort värde på ett människoliv.

Det är märkligt att regeringen med Billström och Reinfeldt i spetsen agerar som man gör. Reinfeldt som sagt att man ska ha en human flyktingpolitik och läxat upp Billström för hans uttalanden. Övriga i alliansen och MP har varit tystlåtna i frågan.

Jag tycker detta visar på att ansvaret för anställda är lågt på dagordningen. Det stämmer i och för sig på en syn som regeringen och i detta fall mera från andra partier som centern att de ska vara lättare att göra sig av med folk.

En kommentar

  1. Ingegerd Jernberg

    Vad som är betydligt värre är väl att Sverige är och har varit i regelrätt krig i Afganistan. Tillsammans med Nato dessutom. Vem har beslutat detta och på vilka mandat? Nato och Sverige drar sig nu ur detta krig trots att det pågår för fullt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.