Det blir aldrig något slut på livsmedelsbluffarna….

Det blir aldrig något slut på livsmedelsbluffarna. Idag på morgonen kunde man läsa följande på SVT Text, jag citerar
”Cancerframkallande gift i mjölk
Det cancerframkallande mögelgiftet aflatoxin har påträffats i mjölk från Arlas mejeri i Linköping. Giftet har kommit in i mjölken via importerat ris som används till djurfoder.

Mejerierna gör inga rutinmässiga kontroller av mjölken men fyra till fem gånger per år tas stickprover vid alla mejerier. Och det var vid ett sådant stickprov mögelgiftet hittades, rapporterar SVT:s Östnytt.

Aflatoxin är ett mycket giftigt ämne som bildas av mögelsvamp. Att utsättas för det under lång tid ökar risken för leverskador och levercancer.

Gränsvärdena är därför extremt låga.Prover togs i mjölktankarna på de fem gårdar i Östergötland dit fodret sålts. Vid en av gårdarna var gift halten 15 gånger högre än det tillåtna gränsvärdet.

-Det är förstås mycket allvarligt och visar att något var fel på fodret. Vi litar ju på att fodret kontrolleras,säger Anna Widell vid LRF Mjölk, mejeriernas branchorganisation.

Mjölken vid Arla mejeri i Linköping
hann säljas till butikerna innan
analyssvaret kom. Men enligt Anna Widell hade mjölken då spätts ut med mjölk från andra gårdar så att halten av aflatoxin var under gränsvärdet”. slut citat

Det här blev långt men ville visa allt som skrevs så jag inte kortar ner. Samtidigt sänder TV ett inslag där det kommit fram att ytterligare 12 fall av Hepatit A upptäckts där man tror att man smittats av frysta bär som importerats från Baltiska länder. Förra veckan gick Livsmedelsverket ut med rekommendationer att man skulle koka bären i en minut. Det är inte samma sak för mig i alla fall.

Felmärkning av kött har vi nyss fått höra massor av fall om, foder som innehåller gifter som ger cancer, bär som smittar Hepatit A. Vad har vi våra mastodontmyndigheter till ? Finnarna tog tag i bärfrågan 2009 och Danskarna 2011

2 kommentarer

  1. Tyst diplomat

    Jag tycker att det är lite konstigt att du skäller på myndigheterna när dom hittat fel. Det vore väl mer befogat att kritisera myndigheterna när grävande journalister av typ ”Uppdrag granskning” sköter deras jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.