Varför ska man bo i Stockholm med ockerhyra….

Varför ska man bo i Stockholm med ockerhyra. Det är nästan dubbelt så dyrt att bo i Stockholm och andra stora städer. Skillnaden bara ökar och ökar hela tiden och det är nyproducerade lägenheter man pratar om.

En tvåa i Stockholm på 66 kvadarat kostar 12819 kr i månaden och det är självklart bara hyresvärden som är glad åt detta och dessutom finns det inget som säger att det ska vara dyrare att bygga där. Folk behöver höga löner för att klara av en sådan hög hyra.

Vi diskuterar ständigt vad som bör göras för att bygga billigare men det kanske inte är lönt i Stockholm . Det är konstigt att inte företag väljer att lägga sig till exempel här i Umeå där anställda kan bo billigare eller mycket billigare. Dessutom tror jag att folk blir effektivare om de inte behöver sitta i köer till och från jobbet varje dag. Umeå är en bra ort och bo i och har ett bra utbud av allt

8 kommentarer

 1. Neothereal

  Umeå har absolut ingenting att erbjuda, avstånden till resten av landet är alldeles för stora, vilket är ett kostsamt jätteproblem för företag och studenter…, och centrala Umeås arkitektur är direkt ful, och att ha lagt E4 rakt genom/mellan stora bostadsområden i östra Umeå och intill Nydalasjöns rekreationsområde är direkt korkat, och Umeå är definitivt inte cykelvänligt eftersom det inte ens finns planskilda korsningar Kungsgatan-Östra kyrkogata eller mellen universitetet o Svingen eller ens mellan universitetet o studentbostäderna på Ålidhem trots att den vägen nyligen helt byggdes om! Umeå är dessutom inte alls en billig stad at bo och leva i! Företag bör snarare välja Uppsala eller Linköping eller någon annan av de mindre orterna i södra Sverige som är betydligt jättemycket attraktivare alternativ än avlägsna tråkiga Umeå!
  Jag själv ska avsluta mina Civilingenjörsstudier i södra Sverige eftersom de valbara kurserna på Teknisk fyisk i Umeå är alldeles för få, och ingenting kan få mig att stanna kvar i Umeå efter Civilingenjörsexamen!

 2. ingvar

  Hej lennart helt rätt men varför till umeå och inte till sorsele.jag vet att du vill att umeå ska få 200 000 inv men det blir ju på bekostnad av innlandet som tydligen ska straffas ner till kusten och en inlandsbo som måste flytta flyttar lika gärna söderut som till umeå för i framtiden så kommer flyttlassen att gå från umeå mot stockholm göteborg det verkar vara den centraliserade politikens framtids mål

 3. Mattias

  Jag är hemvändande norrlänning som kom tillbaka till Umeå efter ett antal år i Stockholm. Jag fick gå ner i lön ca 10000:- men inte är boendet i Umeå speciellt mycket billigare. Jag bodde i en ny producerad lägenhet centralt med samma månadskostnad som idag. Sämre standard här i Umeå, om än några m2 mer. Boendet i Umeå är inte märkbart billigare än storstaden om man tar in löneskillnaden i bekanting. Jag skulle vilja säga att levnadskostnaden i Umeå är ganska hög faktiskt.

  Där emot så finns det många andra fördelar vilka kan vara svåra att mäta i pengar. Jag har ju trots allt flyttat hem igen. 🙂

  Mattias

 4. Lennart O

  Antingen är alla dom som väljer att bo i Stockholm och alla andra storstäder världen över dumma i huvet, eller så finns det andra mera subtila motiv varför man väljer storstäder. Det finns ju dom som väljer att spela bort pengar på travet också istället för att lägga pengar på höga hyror! Och trots det så ligger den mest spekaulära travbanan i Stockholm. Då det är marknadskrafterna som styr så får nog politikerna i så fall ratta till bostadspolitiken ganska hårt men vem vill å andra sidan ha tillbaka det statliga miljonprogrammet och alla statliga bygg- och momssubventioner som sedan vid ett ev regeringsskifte bara flyttas över i fastighetsägarnas och bostadsrättsägarnas fickor igen. Och vi minns ju alla vem som genomförde den gigantiska förmögenhetsöverföringen från fattiga till redan rika när S genomförde den politiken med början i slutet på -80 talet med Kjell-Olof Fält i spetsen. Sedan kan vän av ordning tycka att det är precis det ROTavdraget gör men där får staten in mer då den svarta marknaden försvunnit och därtill får Lelles medlemmar vara med och utföra större delen av jobben numera. Om den här frågan ska lösas då får istället politikerna i de kommunala och i bostadsrättsföretagen krypa ut ur buskarna och sluta med sina eccesser och börja ta ansvar för de usla upphandlingarna som sedan drabbar hyresgästerna. Det är i den processen som byken ska tvättas!
  Hej så länge

 5. LENNART HOLMLUND

  Svar till Lennart O (2013-05-09 09:12)
  Jag ids inte kommentera alla felaktigheter du har man det är inge n som tror att svart jobben minskat och man har också sett att man flyttat kostander till arbete i stället för till varor och därmed lurat staten på moms

 6. LENNART HOLMLUND

  Svar till Mattias (2013-05-08 21:25)
  Min redovisning var hämtat från en redovisning om hur hör inflyttningshyrorna var i det som producerats nu i hyresrätt. Sedan tycker jag att pricerna på bostadsrätter är alldeles för höga.

  Regeringen har inte gjort något för att hyrorna ska bli lgre då det bara blir krångligare och krångligare att få fram detaljplaner och det är för lätt att överklaga. de som överklagar fattar inte att det blir dyrare för fastighetsägaren och då blir det högre hyror.

  Även om du fick gå ner i lön i Umeå så tippar jag att du fått ett rikare liv genom att slippa sitta i köer hela tiden

 7. LENNART HOLMLUND

  Svar till ingvar (2013-05-08 20:21)
  vill de flytta till Sorsle inte mig emot, men jag tror att för många är det städer man vill till och med brett utbud. Sedan finns ett annat problem och ingen bank lånar ut till bosäder i Sorsele oavsett om det är hyresrätter, bostadsrätter eller egna hem

 8. LENNART HOLMLUND

  Svar till Neothereal (2013-05-08 17:42)
  När det gäller detta med kurser kan du väl maila mig i stället och berätta hur du upplever vad som fattas så tar jag upp det med universitetet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.