Björn anföll renskötande same i går. Är det då olagligt att skjuta björnen

Björn anföll renskötande same i går. I dag men även i går anfölls en renskötare i området runt Härbergsdalen i Nordvästra delen av Jämtland. Ett ställe som jag känner väl till då jag gått därifrån många gånger under den tiden jag och en svåger var uppe i fjällen och fiskade. Vi har även sett en Björn där men på långt avstånd.

Jämtland är ju ett björnrikt län och samerna var där för att skydda sina renar från rovdjur under tiden vajorna kalvar. Brodern fick rädda livet på sin bror genom att skjuta björnen. Bröderna hade gevär med sig då de visste att björnen varit inom kalvningsområdet och att Länsstyrelsen hade beviljat skyddsjakt.

Idag kan man läsa vidare att regeln om skyddsjakt beviljas på en bestämd individ. Då man inte vet om det var just den björnen som sköts så är brodern nu misstänkt för grovt jaktbrott. Hur kan man någonsin veta när det är just den individen när man inte märker den.

När det gäller rovdjur kan man förvänta sig hur omständliga processer som helst från myndigheterna. Min svåger som bor i Jämtland fick sin hund ihjälbiten av en varg mitt i byn hade en omständig process innan man till slut fick lov att skjuta vargen. Folk tordes inte ha sina barn ute och i den byn hade man flera år senare två björnhonor med ungar mitt i byn som också filmades och visades i Tv.

Min fråga handlar just om att man inleder en undersökning av grovt jaktbrott. Björnen var i området där skyddsjakt beviljats och björnen höll på att ta död på skyttens bror. Ska han ha sökt tillstånd för skyddsjakt på en Björn som håller på att döda folk eller vad handlar det om. I vilket fall som helst tror jag att ett sånt agerande minskar myndigheternas trovärdighet även om åklagaren snabbt konstaterar att det kanske inte är något jaktbrott men att utreda om det var rätt Björn som sköts kommer de aldrig att få reda på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.