Det måste komma en budget även i höst. Det…

Det måste komma en budget även i höst. Det är ett måste enligt kommunallagen och i november är sista dagen när skatten ska tas. Jag har reagerat på att handlingar som är interna och brukar vara interna tills majoriteten lägger sitt budget förslag och det har vi varit överens om mellan i alla tider.

Nu har det kommit ut och syftet för den som lämnat ut dem är självklart att vinna egna fördelar och att de som lämnar ut dem tror att media är ett redskap. Som jag sagt tidigare så får vi fundera över sättet att jobba.

De siffror och slutsatser som media lägger är inte heller alla gånger med sanningen överensstämmande då det blandas friskt mellan ordet besparingar, volymtillväxt och investeringar.

Vi har goda ekonomiska resultat sedan tidigare som vi har i nämnders eget kapital och som avsatts i kommunens egna kapital. Krångligt ? Kanske. Det går att minska nedskärningarna i ett år om inteckningarna i eget kapital används ut ungdomsjobb och sociala investeringar som är drygt 60 miljoner. Att förbjuda nämnderna att ta ut sin inteckning På 50 miljoner gör att man slipper skära ned ytterligare och det beror på att de inteckningarna blir ett minus när de tas ut. Minus får inte en kommun göra enligt lag, då ska underskottet jobbas igen

I bokslutet som togs för någon månad sedan och där satte vi även av pengar till fastighetsunderhåll och delade turer. Det går att använda dessa om man vill men vi ligger dåligt till på fastighetsunderhållet och lokalerna är till för att ha verksamhet i så många av de sakerna riskerar i stället att bli en investering och då höjs hyrorna. Delade turer är en arbetsmiljöåtgärd så även de pengarna är nog inte en ekonomisk vinst att använda och då ligger ev höga kostnader för vikarier kvar. Ett sätt att gasa lite som kan ge lägre kostnader på sikt och nya sätt att planera jobbet

Ett förskjuta en investering som ska vara i 50 år i 2 år löser inte problemet utan där fick vi ge oss och bygga ett bad med 50 meters bassäng i stället för en med 25 men som självklart i stort sett blir dubbelt så dyr. Vi köpte trots detta bassänglängden och dess fördyringar. Vi behöver ett nytt bad och ökar man aktiekapitalet i badhusbolaget får det samma effekt på ekonomin som att skjuta det i två år.

Vi räknar med att den gemensamma förvaltningen ger mycket lägre kostnader och där finns i tjänstemännens analyser stora besparingskrav. Vi har redan startat statshusprojektet som är ett effektiviserings projekt för lokalnyttjandet och ett hemtagande av extern dyrare förhyrningar, ett värnande av ett byggnadsminne och huset som förfaller där restaurangen ligger och som flyttas till gamla gympan. Ett avbrott av det projektet innebär mycket stora fördyringar detta år och stora underskott eftersom det hamnar som driftkostnad

Med lång erfarenhet av budget så hamnar alltid de som inte kan prata nämligen husen i strykklass vilket vi fått ärva av tidigare generationer och bygga nytt i stället för att underhålla och reparera då vi gett efter för att inte sätta av pengar till underhåll vilket tas ur hyran.

Jag är inte heller säker på att det blir en besparing att slopa kvinnohistoriska museet. Det är en anläggning som kommer att generera fler besökare och i riksdagen är alla partier överens om att besöksnäringen är viktig för jobben och tillväxten och även ett bad ger fler besökare till Umeå.

Lika säker är jag på att färjan till Vasa ger fler besökare till Umeå för handel och besöksnäringen vilket ger fler jobb och mer skatteintäkter. Tänk vad mycket moms Finländarna skulle betala här när IKEA öppnar och det skulle säkert vara lika mycket som ett statligt stöd på flera hundra miljoner. Vi hoppas att regeringen kan räkna och se vinsten för Sverige och fler jobb i Umeå.

Vi har måste ha pengar för tillväxtåtgärder och jag vet inte hur många hundra miljoner EU pengar som vi fått hit till Umeåregionen på olika sätt i olika projekt och som gett mera igen för alla anställda som jobbat i projekten och betalat skatt som vi använt till välfärdspolitik. Dessutom har det kommit till många nya företag som anställt folk och betalar skatt här. Det kanske räcker med att nämna Rapunzel, företag inom skogsklustret. Nya företag nya jobb är bästa åtgärden som finns för att klara jobben och välfärden.

Det känns dock lite bittert att inte vägpaketet blev klart 1997 på grund av överklaganden och att vi senare för att klara av luftkvaliten ska gå in med 250 miljoner i vägpaketet och även för att få tillstånd Botniabanan och där ta ansvar för resecentra. En del av problemen med ekonomin är också att staten inte tar ansvar för infrastrukturen som tidigare utan ska ha medfinansiering.

Högerregeringen har självklart ett annat syfte vilket är att införa plattare skatt, då de sänkt statsskatterna och mest för de som tjänar bäst och sedan tvingas kommunerna höja skatten och kommunalskatten slår hårdast mot låginkomsttagarna Gammal klassisk högerpolitik.

5 kommentarer

 1. Seth

  Tror att alla Umebor är beredd att skatten höjs, för att klara de åtaganden som redan är påbörjade. Men det är dags att faktiskt lyssna på dom som betalar till allt detta ! T ex badhusplaceringen, möjligen flytten av biblioteket ( vem skall kosta på förändring där till galleria, köpcenter eller annat ?)

  Att inte vara överens över blockgränserna i ett initialskede när det gäller investeringar är för oss invånare märkligt. Investeringar är inte en ideoligisk fråga. Att sedan partier ställer frågor till varandra, om vem som skall beskosta driften, vart skall pengarna tas ifrån etc. känns inte bra. Kan inte kommunpolitikerna i Umeå gå i bräschen som en förebild och börja samarbeta över blockgränserna och komma överens initialt om frågor som man vet dyker upp vid större investeringar. Man kan inte bygga projekt som man kanske eventuellt får statliga bidrag för. Se på Vindeln, som rättar mun efter matsäcken ! Att K14 har dragit i väg med en organisation som är dimensionerad för tänkta statliga bidrag, är bara ett exempel. Fortfarande kommer vi att sakna tillräckligt med parkeringar för turister med husbilar och husvagnar centralt, det får man inte glömma. Lämna Nanna till detta och bygg på I20 som nära och bra anslutning till centrum !Vi får en fin stad med alla nybyggen, så vi kan ta högre kommunalskatt för att även bibehålla omsorgen i stort !

 2. Olle

  Nu är det så att största delen i kronor och ören av momsen tillfaller den statliga kakan inte kommunen.

 3. Lillo

  Jag hoppas att du och dina politikerkollegor förklarar för ”oss vanliga” exakt på vilket sätt Umeå har fått mindre pengar. Hur har regeringen minskat fördelningen till Umeås nackdel?

  För hur bra än du och dina politikerkollegor löser den här budgetkrisen så är det viktigast att vi väljare får veta på vilket sätt den här regeringen svikit oss, och vår stad.

  I rena pengar – vad har vi förlorat? Och de moderatstyrda kommunerna i Stockholm vunnit?

 4. LENNART HOLMLUND

  Svar till Lillo (2013-05-28 21:19)
  För att vara elak kan du inte läsa, det har jag beskrivit flera gånger. vi blev lurade av regeringen då vi gick på deras prognoser om skatteintäkter, vi gick på deras prognos i fjol våras och den var fel men de har haft fel åt andra hållet och då har alliansen sagt att vi haft för hög skatt. Skatteintäkter och lägre tilväxt är det största problemet

  Det andra är at tregeringen lag en fastighetskatt på värlrldens bästa enerikälla vatten kraften och det är 30 miloner där det inte går att ta ut på priset.

  Sedan har vi fått sota för att vi är duktiga på många sätt och har hög välfärde och det innebära att andra får ta del av våra skatteintäkter.

  Moderatkommunera runt Stockholm plus några till som redan har de lägsta skatterna har fått en miljard av regeringen, inte så konstigt för där bor deras väljar grupper som redan fått en mycket stor skattesänkning. inte förvånande det är inte de nya moderaterna som de säger det är samla ganmla skithöger som tar från de som har det sämst ekonomiskt och som ger till de som inte hinner förbruka sina skattesänkningar

 5. LENNART HOLMLUND

  Svar till Olle (2013-05-28 16:15)
  Det skrev jag ju och då har man råd att satsa i en färja i stället för att sänka skatten som inte orkar konumera upp de pengar man tidigare fick i skattesänkningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.