Namnet på kvarteret Forsete blev UTOPIA….

Namnet på kvarteret Forsete blev UTOPIA. Jag och några fler med mig började redan vid den visning vi fick äran att fundera över betydelsen och hur det skulle tolkas.

Fram med telefonen och Google. Då fann vi att en författare som heter Thomas More omkring 1516 skrivit en bok om Utopia vars titel är. De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia. eller kortare Utopia (från grekiskans inte, och plats dvs. ickeplats, plats som inte finns eller ingenstans)

Nedan följer ett utdrag som jag fann på Wikepedia. Sant eller inte det tar jag inte ställning till.

Landet Utopia är en republik på en ö i väster där all egendom är gemensam. Invånarna, som kallas utopier, har alla arbete med en genomsnittlig arbetsdag på sex timmar per dag.

Man nyttjar även arbetsrotation och under två år av sitt liv måste varje stadsbo arbeta i jordbruket. Medborgarna anser att de döda, så länge de blir ihågkomna, deltar i det vardagliga bestyren och de anser också att djuren har en evig själ, precis som människan, och därför se jakt och slakt som något barbariskt. Där finns inga advokater och medborgarna behöver sällan delta i krig. Istället hyrs legoknektar in från de krigiska grannstaterna eller också mutar man sig ur problemet.

Dessa tillfällen är de enda gånger då landet nyttjar pengar. För utopierna är freden ärofylld och inte kriget. Invånare i Utopia betraktar folk som bär guld och ädelstenar som avvikande, eftersom dessa material inte används i deras land, med anledning av att de inte tjänar något praktiskt syfte. På samma sätt anses de som hånar andra som konstiga och avvikande.

Trots att det i Utopia, enligt More, var helt jämlikt så gällde denna jämlikhet främst de fria männen. Visserligen arbetar och utbildas kvinnorna precis som männen i ett hantverk, men kvinnorna är även de som ska ta hand om hemmet och familjen. Det finns även slavar och krigsfångar i Utopia.

Landet är uppdelat i 54 städer som ligger jämnt fördelade över hela ön. Dessa städer tillåts aldrig bli större än 6000 hushåll. Dock är dessa hushåll mycket stora och består av minst 40 vuxna personer där de flesta är nära släkt.

3 kommentarer

 1. gunilla jönsson

  Kan bidra med fler synonymer. Utopi; idealstat, idealsamhälle, mönsterstat, lyckoland,framtidsvision,landet Ingenstans,science fiction,önskedröm,verklighetsfrämmande föreställning, illusion,chimär,fantasi, outförbar tanke.

  Menar du att kvarteret bytt namn, eller är det gallerian som ska heta utopia?
  Jag anser att Denna hybridbyggnad har förstört vårt kulturhistoriska arv och estetiska värden i stadskärnan som var klassat som riksintresse, vilket har fått en avgörande negativ inverkan på vår kulturmiljö.

 2. Skrotan

  När ska ni börja göra nåt åt den faktiskt väldig stora motorkulturen i stan då?? Nu får vi inte snurra i centrum längre, det är liksom en del av sommaren att kunna glida runt i stan och ha trevligt. Ni har sumpat varenda parkering snart, ni slösar gigantiskt mycket pengar på en kulturväv som mest troligt kommer att vara intressant första året, sen då??
  Och apropå kultur, en klädnypa för 1 mille??? Hur tänkte ni där??? Lägg pengarna på att fixa jobb till alla oss som är arbetslös istället, på omsorgen både äldre och yngre, vården behöver garanterat sin beskärda del.. Och börja lyssna lite på era väljare, om ni vill bli omvald. För det kommer att bli missnöjes val så det visslar om det och alla som är rädd för SD, kommer bli ännu räddare, då de förmodligen kommer att klättra stort. Då de har en bättre politik inom många områden.
  Å för att återgå till klädnypan, jag gör den åt er för halva priset.

  Jag tycker ni kan ta och se över motorintresset i stan, det finns ett stor5t antal motorcyklar, jänkebilar och gatbilar i denna stad. Många av klubbarna har dessutom börjat samarbeta över ”gränserna”.
  Är det inte dags att vi får vår beskärda del??
  Det är en kombination av både kultur och sport, men man kan inte främja den i denna stad, som är fullkomligt emot oss.
  Det är dags att Umeå får en motorstadion, där vi kan tävla i dragracing och köra motorcykel väldigt aktivt och rent av kunna arrangera tävlingar i bankörning på MC.. Härnösand har mittSverigebanan för bil och MC, Pite har dragway, Sundsvall har dragway… När får vi det??? Dessutom om ni gör det bra, så tjänar man pengar på det oxå genom att det kommer resande för att delta, titta eller hyra banan = hotell/camping tjänar på det, butiker och mackar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.