Självklart har regeringen ett ansvar för…

Jag börjar med att visa två artiklar om Vattenfall och sedan mina egna kommentarer. Det här måste redas ut och i min kommentar kan inte regeringe fly sitt ansvar för de statliga bolagen

Så här skriver Lena Melin om skandalenLedare om Vattenfa

Självklart har regeringen ett ansvar för Vattenfall. Styrelsen för vattenfall skrivet ner tillgångarna med ca 30 miljarder kronor. I avskrivningarna finns en nedskrivning med 14,5 miljarder av tillgångarna i Nederländerna där köpet av Nuon ingår. Man gör även en förlust på 17 miljarder första halvåret jämfört i fjol då det var en vinst på drygt 14 miljarder. Sedan Vattenfall köpte Nuon för 89 miljarder har värdet skrivits ner med 42 %.

Regeringen och Peter Norman skyller i från sig ansvaret och lägger all skuld på styrelsen. Men erkänn att det är konstiga ägardirektiv om en bolagsstyrelse kan handla för 89 miljarder. Vi har i Umeå en styrregel som säger att det är fullmäktige som bildar bolag och köper. Självklart har regeringen ett ansvar som måste utredas. Norman säger att Maud Olofsson informerades. Men det finns handlingar som tyder på att affären diskuterades på möten där bland annat Fredrik Reinfeldt deltog. Självklart bör man göra som Stefan Löfven vill att en haverikommission granskar Nuon affären.

Man skyller också på marknaden och visst påverkas resultatet av finanskrisen i Europa men den stora boven är ändå Nuon affären. Nu blir det ytterligare nedskärningar i verksamheten och det blir även en delning.

Det finns intressanta artiklar i dagens Aftonblad om denna skandal som regeringen självklart bär det yttersta ansvaret för.

2 kommentarer

  1. Soose

    Du som är socialdemokrat, varför har du slutat att blogga på Folkbladet? Medan du kör stenhårt i den blåa tidningen?
    Är klick på din blogg viktigare än ditt parti och ideal?

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Jag vill påminna om det är enbart ledaren som är socialdemokratiskt och tidningen ägas av VK. Men huvudorsaken är att det inte går att blogga via telefon på VF. Sedan så är det så i politiken man ska inte övertyga de som redan är övertygade. Då vinner man inga nya väljare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.