Vattenfall en sorglig historia. Regeringen har ansvar

Självklart har regeringen ett ansvar för Vattenfall. Vattenfall har gjort jättestora nedskrivningar av värdet summan nästan offantliga 30 miljarder kronor. Den största orsaken är köpet av Nuon som var en dålig affär från början.

När affären gjordes låg styrningen av se statliga bolagen på Näringsdepartementet och ansvarigt statsråd var centerns Maud Olofsson och hon var i formerad om affären. Enligt källor var även Statsminister Reinfeldt informerad.

Nu skyller regeringen bara ifrån sig och lägger allt ansvar på styrelsen. Självklart har styrelsen ett ansvar för bolaget men lika självklart är ägarna staren har ett ansvar och det sker genom ägardirektiv. För mig är det otänkbart att en styrelse gör affärer på 100 miljarder utan ägarens medgivande. Här tycker jag Vattenfalls fd. ledning ska ta bladet från munnen och tala om hur det gick till.

När det gäller kommunala bolag har i alla fall staten tagit en lag som säger att kommunstyrelsen har uppsiktsplikt för bolagen. När det blev en ny regering efter valet flyttade Reinfeldt ansvaret för de statliga bolagen från Näingsdepartementet och centern till finansen och finansmarknadsminister Norman.

Han försöker skyla över affären och skylla på styrelsen men indirekt på Maud Olofsson. Om jag är rätt informerad så får man inte ha ministerstyre utan regeringen är kollektivt ansvarig för besluten och regeringen har ansvaret för de statliga bolagen på samma sätt som man har ansvar för de statliga myndigheterna..

Visst kan man tolka flytten av de statliga som ett misstroende mot centerns ledning av de statliga bolagen för självklart så borde i alla fall Vattenfall ha legat på Näringsdepartementet om man ska använda energibolaget som en resurs i energipolitiken. Det finns mycket som måste klarläggas och visst behövs det en kommission som Stefan Löfven har föreslagit. Vattenfallsaffären får inte sopas under matten.

2 kommentarer

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Du vet väl hur ma nförsöker styra kommunerna men själva skyller ma nbara ifrån sig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.