Man blir nästan säker på att LCHF är en bluff

Man blir nästan säker på att LCHF är en bluff. Vi överfalls av dessa eviga kost och bantningsråd som kan vara en fara för hälsan Det går inte en dag utan att vi får råd över vad och hur vi ska äta och hur vi ska leva. Nästa dag är det på ett annat av någon annan produkt. Mycket handlar om att leva så att man förebygger sjukdomar och blir mindre fet.

Vad som man vet är att både stroke och hjärtinfarkt ökar både hos unga män och kvinnor i Sverige och nu tror man att det beror på att fettintaget stigit kraftigt under en 10 års period och det är det populära och kraftigt marknadsförda LHCF som betyder lågt caloriintag och högt fettintag.

Socialstyrelsen vet att det är i åldersgruppen 35 till 44 år som ökningen av stroke sker.

Det här gör att det kommer debatt artiklar från läkare och professor om detta nu senast på DN debatt. De säger att LHCF prövats av 25 % främst för att gå ner i vikt, de tycker det är bra att man minskar intaget av snabba kolhydrater, men att man oroas över det höga fettintaget.

De rekommenderar att man följer Livsmedelsverkets kostråd om man vill minska på hjärt och kärlsjukdomar. Har vi ett sånt organ måste deras råd vara att lita på annars behövs det inte.

Det är ju bara att gå till sig själv så känner man att det är två saker som är viktiga. Det är att äta allsidig kost och äta mindre och motionera mera. Det gäller också at från tidig ålder minska på det farliga sockret som främst fins i godis och läsk men det är insmugit även i barnmat. Socker suget ska bekämpad Det är ett bombsäkra råd.

Samtidigt är det helt sjukt när SVT fick hundratals mejl där reportrar kallas kvacksalvare och lögnare som sprider negativ propaganda.
Professor Maj-Lis Hellénius, en av
experterna bakom nyheten, säger att hon har fått många reaktioner och att hon är van vid både kritik och hot.

När de som reagerar på detta sätt mot reportrar som fått sina fakta från de som kan medicin och hälsa då är jag säker på att detta med LHCF är en ren och skär bluff.

38 kommentarer

 1. Brita

  Lennart, är du inte säker – så ska du inte uttala dig ” man blir nästan säker”. Det finns så mycket tyckanden som vilseleder och jag anser att I din position ska du inte bidra med den rollen. Jag har testat LCHF och mår förträffligt bra. Lennart nästa gang du uttalar dig var säker på din sak då, annars blir du inte trovärdig

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Men risken för dig att få stroke ökar även om du mår bättre. Du har antagligen varit överviktig och däörför måtr du bätter psykiskt och det har du bland annat kunnat göra genom att äta mindra och motionerna mer

 2. Batman

  Ja, det kan vara svårt att stava till LCHF när man är ny på området. Jag kan berätta att dieten utformats av en svensk läkare, dvs en representant ur den yrkesgrupp du tydligen ser som kostexperter. Det är inte första gången LCHF påstås vara farligt. Socialstyrelsen har tittat på frågan och uttalat sig några gånger. De säger (2011) att det saknas vetenskapligt underlag för att bedöma effekten av kosten och eventuella risker över längre tid. Livsmedelsverket kommer tydligen med kostråd ändå. Jag skriver inte detta till dig för att jag försvarar LCHF, utan för att visa hur komplext området är och att de s.k. experterna, oavsett vilken sida de står på, inte har entydiga bevis för sin ståndpunkt. Själv litar jag inte på någon enskild som kommer med kostråd till folket, läkare som kommunalråd.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Den läkaren har nog varit ensam om att tro på detta och jag vet inet om hon som jag tror det var hade sysslat med någon forskning som kollar upp hur det blir. Däremot vet alla kanske förutom en at andelen stroke har ökat bland yngre människor

 3. Monica Nilsson

  Vore bra om Du lät någon korrekturläsa Dina inlägg. Stav- och skrivfel inger inte förtroende.
  Lite fakta bakom Dina svepande åsikter skulle heller inte skada. Trist att läsa Ditt inlägg.
  Med hälsningar M.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Fakat det svarar ju proffesorerna för och de som senare utsattes för mailbomning av några fanitiker är de som skrev om detta

 4. Joran Jonsson

  Lite fel i bloggen ??

  Low Carb High Fat (LCHF)
  Low Carb, ”lite kolhydrater”
  högt intag av fett (High Fat)

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   ja så är det men det inmnebär att man måste äta lite kolhydrater. Detta är en bluff då det är ingen risk att äta mycket om du förbränner dem

 5. CR

  Mycket bra att du reagerar mot LCHF-vansinnet, Lennart! Har själv 2 arbetskamrater som avlidit efter att ha anammat denna ”diet”.
  Läser man på bloggar etc i ämnet ser man hur rabiat argumenteringen är. INGA tveksamma kommentarer tillåts, dessa raderas eller så blir författaren hudflängd och förnedrad. Det hela liknar en religiös sekt.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Jag vet detta och därför blev jag glad när jag läste artikeln i DN. Det är nästan värre än religösa fanatiker

  • Ann Kristin

   Hur vet du att de har dött av lchf? Ge mer fakta i målet. Jag har två kära kamrater som har dött vid 57, resp 63 års ålder, smala, motionerande människor, som inte rökte eller drack, men som åt kolhydrater och båda fick cancer. Ska jag då säga att de dog av kolhydrater?

   Bara för att man säger att man äter lchf innebär det inte att man har fattat, eller klarar, att fullfölja den livsstilsändringen. De som har fått en ökad risk för stroke i rapporten har inte ätit lchf. Ingen vet vad de har ätit. Dessutom handlar det i fallet kvinnor 35-44 om ungefär sju individer, av en grupp på ca 50 000. Dessutom är det en grupp med bara grundskola, troligen rökare och med en allmänt dålig livsstil, mycket snabbmat mm.

 6. Johan Wirén

  Hej Lennart!
  Själv har jag gått ifrån 117kg vid nyår till 86 kg i början av juli genom att äta den här maten. Alltså på 6 månader.
  Jag är 177cm lång så 117kg är mycket gör mig.
  Jag är piggare och gladare än någonsin och har inte längre värk i hela kroppen när jag rör mig. Mitt blodtryck har även gått ner rejält. Kan nämna att jag är 26 år gammal och då känns det inte så kul att ha värk överallt eller högt blodtryck. Hur tänker du dig att jag skulle motionerat när jag vägde så mycket som jag gjorde, och fick ont i knät av att gå i trappor?
  Nu har jag däremot börjat motionera och gillar det, mycket för att jag äntligen klarar av det.
  Var inte så snabb att döma något på grund av vad några ”experter” säger, när det finns många andra som säger tvärt emot. Har själv läst statistiken som de bygger sin debatt artikel på och enligt den går hjärtinfarkt och stroke ner i Sverige. Utom för en grupp där den har går upp ända sedan mitten av -90 talet.
  Hur många ”fettdieter” fanns det då?

  Med vänlig hälsning, Johan Wirén

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Visst går det men det kan bli effekter av detta för pumpen och för att få stroke. Jag vet inte om du provat metoden att äta mindre och röra dig mer. För mig har det gått hur bra som helst och som det ser ut är hjartat OK

 7. Stefan

  Så nu skriver du om religiösa fanatiker. Statistiken som Dr Eekfeldt tog fram visade att stroke och hjärtinfarkter INTE har ökat. Tycker du Lennart sk atänka till innan du trycker på Enterknappen.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Du har fel utan de som skrev debattartikeln vet mycket väl vad det handlar om.Det finns många här på sjukhuset och universitetet som delar deras synpunkter

 8. matti1921

  Kan du bevisa att LCHF skulle vara skadligt? Vilken frukost är bättre, Omelett med champinjoner eller Fil, Müsli och en smörgås o frukt? Den senare ger en massa socker som sedan blir fett.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det var forskare och läkare som stod för fakta och de fanns i en debattartikel i DN

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

     Min blogg handlade om vad de som kan något om kost och hälsa hade skrivit i en artikel. Du kan ju inte heller gå till doktoprn om du inte litar på den medicinska experten i det fallet då kan du inte lita på dem i andra fall. då får du väl gå till andra typver av kvacksalvare eller botande pastorer som ber en bön eller till och med väcker upp döda

 9. Ann Kristin

  Du borde läsa den enorma mängd böcker och forskningsrapporter om varför vi blir sjuka, senast är det Ann Fernholms bok ”Ett sötare blod”. Hon är disputerad och vetenskapsjournalist. Jag antar att du menar Annika Dahlqvist när du hänvisar till ”en läkare”, men jag misstänker att du inte har läst henne heller…ens. Hellenius sponsras förövrigt av Pfizer, som saluför statiner, den största skandalen i läkemedelshistorien.

  Ingenting kan visa att dessa människor har ätit enligt lchf, snarast har de väl ätit som många gör, alldeles för mycket kolhydrater och fett. Jag äter normalt med fett men inga kolhydrater, efter 20 års viktkamp. Jag åt 1500 kalorier, mindre än en sängliggande människa ska ha, gick en mil om dagen och gick inte ner. Nu går jag ner, har fina värden och mår bra.

  Några andra böcker du kan läsa är ”Brödberoende” av William Davis, amerikansk hjärtläkare. Eller Gary Taubes ”Good calories, bad calories”, amerikansk vetenskapsjournalist. Sedan kan du prova med Ralf Sundbergs ”Forskningsfusket”, kirurg och forskare. Om det inte räcker tycker jag att du ska läsa Uffe Ravnskovs ”Kolesterolmyten”, läkare i internmedicin och specialist på njursjukdomar, forskare sedan 1979.

  Om du läser dessa böcker och fortfarande har samma åsikter, fine. Men att snacka när du inget vet, dåligt. Som kommunlråd borde du veta bättre.

 10. My "LCHF-ingenjören"

  Hej Lennart! Vad tråkigt att du uppfattar LCHF på detta sätt. Har du något vetenskapligt stöd på att LCHF är bluff? För om du går in och tittar på kurvorna så har faktiskt hjärtinfarkterna och stroken minskat i Sverige. Kurvorna lutar nedåt, så det finns inget annat sätt att tolka de graferna på. Och vad gäller den lilla grupper går det inte med säkerhet att säga att det är fettintagets fel. Det finns numera ingen vetenskaplig studie som visar på att mättat fett är farligt. Gå in på kostdoktorn.se och kolla upp det, eller i ett öppet arkiv. Vad gällande denna lilla grupp där det har ökat (marginellt) så kan du, eller Hellenius inte med vetenskaplig säkerhet säga att det beror på fettet. Det är bara ett antagande Hellenius har gjort utan vetenskapligt stöd. Det är ungefär som att säga att glass bidrar till drunkningsolyckor. För tittar du på det statistisk så ökar drunkningsolyckorna när glassförsäljningen ökar. Beror det på glassen? Nej, det beror ju såklart på att det är sommar. Men den är den typ av logik som Hellenius använder i sitt artikel. SVT har till och med fått gå ut med en rättning för att antagandet var så felaktigt.

  Du påstår också att LCHF är en bluff. Jag har ätit LCHF i 3,5 år och blivit av med astma och allergier OCH dessutom 75 kilo. Titta här så får du se:

  http://lchfingenjoren.blogg.se/2013/august/platan-puts-vack.html#comment

  Men jag kanske också bluffar? Att jag har perfekta värden och mår bättre än aldrig förr är kanske också en bluff? Om du tittar på den växande LCHF-gruppen så ser du levande bevis på hur bra människor mår utav denna kosten. Prova själv så får du se. Eller ja, du kan i alla fall kolla upp grafer och statistik och vetenskapliga bevis innan du uttalar dig så starkt gällande något.

  Ha en bra kväll!

 11. Gunnar Parment

  Jag blir inte alls förvånad att Lennart talar om saker han inte förstår. Jag säger som andra, ta reda på fakta först. Det skulle inte skada om nämnda professorer också skulle gjort detsamma. Fakta säger att fetma och diabetes ökade rejält när kostråden kom att byta fettet mot kolhydrater. Det måste innebära att de haft fel hela tiden. Uppenbarligen har livsmedelsverket dragit lite lärdom och ska komma med nya kostråd. Vad som däremot saknas är en ordentlig forskning angående kostrådens effekt under längre tid, och att verkligen följa kostens inverkan på hälsan. Min slutsats är att hittills är det mycket som tyder på att LCHF är mycket vettigare ur hälsosynpunkt, med naturlig och näringsrik mat som håller blodsockernivåerna på en jämn nivå. Största problemet som jag ser det är att forskningen sponsras till största delen av företag som vill ha ett resultat som stöder företagen själva. Exempelvis vill brödindustrin knappast få fram resultat som motarbetar deras egna produkter. Staten ska förutsättningslöst bekosta grundforskning och få fram objektiva resultat. Då kanske vi kommer närmare sanningen. Fram till dess förutsätter jag att LCHF är bra för mig, då jag går ner i vikt och mår bra, och så kommer jag att hålla ett öga på kolesterolvärdena, även om forskarna inte ens där är överens om dess betydelse. Därav projektet där forskarna nu undersöker halskärlen med ultraljud hos riskgrupper. Mina mådde fint, och ska kollas igen om tre år. Jag har inte råd att vänta med att äta nyttigt tills alla forskare kommit fram till det. Jag måste helt enkelt dra mina egna slutsatser. Nu hoppas jag att du, Holmlund, slutar att vara kolhydratfanatiker.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Bloggen hamande om vad framstående foskare säger. Jag tror mer på dem än på de som är nasare och vill sälja produkter och böcker

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

     Ja egentligen och det tycker ajg alla kommentarer jag har fått visar på denna sak. Det är många som inte erkänner att de är lurade. Ärt allt och motionera är det enda som håller i längden. Jag har vänner som kört detta och gått ner i vikt ganska snabbt men vid ett senare tillfälle är de fetare än någonsin

 12. Stefan Torstensson

  Hej Lennart
  Kul att din favoritmat är Lchf hehe se till att du inte dränker dom i sockrad lingonsylt och mosar med stärkelserik potatis.

 13. Pingback: God och nyttig mat | Gunnar Parment, Robertsfors

 14. Pingback: Lätt nytt år med LCHF | Gunnar Parment, Robertsfors

 15. Jon Jonsson

  Lennart, det finns olika åsikter bland professorer, doktorer mfl som studerar lchf-frågan.
  Min uppfattning (efter att intresserat mig för frågan i 8 år) är dock att de som arbetar med riktiga vetenskapliga metoder kommer fram till att det inte finns några problem med lchf.
  Vidare har Socialstyrelsen godkänt lchf för både diabetes och viktnedgång.
  SBU har också visat att lchf inte har några negativa effekter på hjärtat.

  Lchf är inte någon underlig diet bland tjogtals andra konstigheter utan är dry sätt att äta som människan utvecklats för under årmiljonerna.

  Att det finns professorer som motarbetar lchf är inte konstigare än att varningarna om rökningens farlighet motarbetades av tobaksindustrin och vissa vetenskapsmän och doktorer så länge det gick.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det finns en medicin som är den mest effektiva om man har övervikt. Ät mindre och rör dig mer

 16. Orvar

  Bra artikel. Ett svårt område. Motion+styrka+rörelse+bra mat fungerar för mig.

  Jag tror många har svårt att skilja på hunger och törst. Lite extra vatten gör att jag går ner i vikt.

 17. Steve

  Du har som de flesta stort förtroende för auktoriteter vilket innebär att du aldrig/sällan ifrågasätter dem. Det är ett bekvämt liv. Auktoriteter har inte rätt bara för att de är auktoriteter vilket den tyska befolkningen fick lära sig den hårda vägen på -40 talet.
  Vi har blivit lurade av forskare och matindustrin sen -50 talet att fett och kolesterol är farligt och kolhydrater är ofarligt. Tillgången på kolhydrater har aldrig varit så stor som nu. Människan har aldrig lidit av så mycket sjukdomar som nu, sjukdomar som botas när vi slutar överkonsumera kolhydrater. Diabetes som försvinner……hjärt o kärlsjukdomar som försvinner. Tänk själv eller dö i ignorans.
  P.S motionera ska man göra oavsett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.