Fullständig katastrof för studentbostäder

Fullständig katastrof för studentbostäder. Studentkårerna säger att det har aldrig varit så dåligt som nu. Jag är benägen att tro på dem. Tyvärr har Umeå hamnat på
den röda listan där man inte kan garantera bostad under höstterminen Nu hoppas vi ändå att det ordnar sig efter en tid då det blivit fart på rumsförmedlingen.

UMEÅBOR STÄLL UPP OCH HYR UT ETT RUM TILL EN STUDENT. STUDENTERNA HAR EN AKUTRUMSFÖRMEDLING DIT DU KAN LÄMNA DITT RUM.

Vi hade hoppats att det funnits fler lägenheter klara men att så inte blivit beror på att regeringen sitter helt förlamad när det gäller regelsystemet för byggande av små lägenheter. Det går inte i städer där universiteten är byggda med tyst sida då en etta knappast kan få en sida mot en helt bullerfri utemiljö där man kan sova med öppet fönster. Det är ju dessutom ett feltänk då husens ventelationssystem inte funger med öppna fönster

Vi har projekt som har kunnat vara klara om inte dessa regler gällt. Detta är inte en uppfattning som jag är ensam om utan i stort sett alla kommunpolitiker oavsett partifärg delar min uppfattning. Alla statliga myndigheter inklusive regeringen måste tänka om och se till att det omedelbart blir en förändring av tolkningen av bullerreglerna.

Det finns flera områden i Umeå inne på Campus bland annat som är lämpliga för bostäder och främst för studenter. Se till att man snabbare kommer fram med markfördelning till de företag som vill bygga små lägenheter inne på statlig mark. Sälj marken i stället till någon annan form och sälj den till ett pris som gör att folk har råd att bo.

Det är bara att konstatera att alliansen inte för en politik som gör att det går att bygga hyresrätter till en rimlig kostnad och främst små lägenheter. Vet inte hur många gånger jag hört Attefall säga att man ska se över regelsystemet och hänvisat att kommunerna har ett ansvar. Visst har vi det men vi behöver regler som gör det möjligt att bygga. På 6 år har inget hänt och då blir det bostadsbrist.

I Umeå har vi dessutom det ständiga överklagandet av byggandet. Det känns till och med som om att en del enbart överklagar för att hindra Umeå att utvecklas. De vill att Umeå ska se ut som det gjorde förr och inser inte att vi måste bygga staden för att vi ska kunna bygga ett långsiktigt hållbart samhälle. Reglerna för överklagande måste också ses över för nu överklagas det bara för att det ska dra ut på tiden så att byggherrar tröttnar

.

4 kommentarer

  1. Lars

    Universitetsstudenterna har fått konkurrens i jakten på bostäder på bland annat Ålidhem. Det för att Umeå kommun placerar gymnasiestudenter (vuxna sådana) i detta område. Har hört om universitetsstudenter som bytt bort Umeå som studieort för att det inte finns lägenheter.

  2. John Hugosson

    Man kan ju undra vilket parti som satt vid makten när dessa lagar som nu ska ”städas upp” infördes?

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      De flesta ändringarna har kommit till nu under den borgliga regeringen. Förut gick det hur bra som helst att bygga små lägenheter och klara bullret. Det går inte idag och det är den största av alla bovarför att komma igång med bostäder speciellt små lägenheter, De reglerna och den tolkning som nu rder kom till efter alliansens tillträde

  3. Micke

    Attefall är endast intresserad av att hålla uppe villa och bostadsrättspriserna och därför jobbar han stenhårt på att det byggs så lite som möjligt.
    Därför får man alltid svaret att det ska ytredas mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.