Rösta nej i folkomröstning i landstinget

Rösta nej i folkomröstning i landstinget. Motivet är hur enkelt som helst. De pengar som alliansen tänker använda tar död på den regionala utvecklingen för det är därifrån de ska ta pengarna från till ett ja.

På sikt är det förödande att dra ner på den regionala utvecklingen då det minskar på pengar till utveckling. Vi behöver mer av utveckling det är det enda sättet att klara ekonomi på sikt och få mera skatteintäkter. I Umeå har vi aldrig dragit ner på dessa pengar. Det ger även mindre EU pengar till olika projekt som ska ge en ännu bättre framtid med nya företag och jobb.

Landstinget har redan en fördelning som ger mer pengar till inlandet per invånare än Umeå. Skulle det behövas en ambulans om man tittar till behoven är det i Umeå. Jag tycker faktiskt att den budget som landstinget tagit ger en rättvis fördelning av resurser och kan ställa upp på att inlandet får mer pengar.

Nu vet vi att alliansen i landstinget är ett direkt hot mot länets tillväxt som så väl behövs för att få in mera skatteintäkter. Jag har mycket svårt att se tillexempel att Anders Ågren vill begränsa utvecklingen i Umeå. Man ska komma ihåg att för varje person som befolkningen ökar i Umeå får landstinget in skattemedel.

Det är bra för landstinget att Umeå växer och det är bra att samma sak sker i Skellefteå. Ja det skulle vara bra för landstinget och för alla kommuner om det blev en ökad befolkning och nya jobb och därmed ökade skatteintäkter. Det här blir inte av sig självt utan det behövs pengar till regional utveckling. Sker ingen utveckling hotas snart stödet till flygplatserna och dessutom kräver regering och EU att vi ska ha en regional och kommunal medfinansiering av EU projekt.

Det här visar entydigt på hur dumt det är att föra över regionvästerbotten till landstinget där det finns partier som vill att man ska sluta med regional utveckling. Som ni ser är svaret enkelt ett nej i folkomröstningen ger en utveckling li länet där nya jobb och skatteintäkter.

Det regionala stöd som jag varit med och fattat om tex till Polarvagnen i Dorotea har gjort att fabriken lever och det finns massor av exempel. Kom ihåg att vi måste se till att vi slipper en alliansregering i landstiget så deras ja finns det inte någon finansiering till. Det är pengar som inte finns utan då ska ja,et finansieras genom nedragningar på sjukvård på andra ställen. Det är verkligheten

57 kommentarer

 1. Olle

  Håller med Lennart. Sen fattar jag inte vad det är JA-sidan vill ha, som de inte redan får. De ska ju få vårdplatser och akutjour, fast kanske inte i samma byggnad. Det är ju smart att slå ihop det med kommunens verksamheter. Funkar ju på andra ställen. Akutbilen är också en bra grej. Nytänkande. Fler sådana. Nä, använd pengarna till annat. Borgarna är ju uppenbart bara ute efter billiga poäng och svärta ner. Det brukar vara att bita sig i svansen.

 2. Maria.kristofferssontiet

  Om du Lennart fick bestämma så skulle ingen bo ute i länet och alla Västerbottningar skulle titulera sig som Umebo! Men det bor kvinnor, män, barn, äldre och det finns besökare och turister ute i hela länet. Det finns företag som växer och som rekryterar. Dessa människor vill precis som du att det finns en ambulans när de ringer 112. Även du kan bryta ett ben eller få en stroke i Hemavan, Borgafjäll eller Saxnäs. Hur vill du ha det själv?

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Nu kommer du i ditta rätt jag och efter en sådan kommentar som du nu lämnat förvånar det inte miog att ni haft problem att diskutera med varanda i Vilhelmina. Läs vilka insatstider ambulanserna har och då ska du räkna in helikoptern. Jag tror mycket mer på den glesbygdssjukvård som man jobbar med från Tärna. Jag har min stuga i Långvattnet och vet hur länge min farbror fick vänta där och att ha en ambulans som är på plats snabbt överallt det går inte. Vi har ont om ambulanser i Umeå

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det är ju det man har, man har mer pengar för vård än Umeåborna om man tittar per invånare

   • Filip

    Att sjukvården i alla former kostar mer i glesbyggd, det kan jag förstå, och det innebär också med föreslagna neddragningar att människor som behöver vård inte kan bo kvar utan måste flytta till tex. Umeå. Känns inte rätt att behöva flytta för att kunna få vård.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

     Men det är ju ingen förändring i vården. . Den sköts ju på hälsocentralerna elelr sjukhusen. Även jag går till hälsocentraeln om jag är sjuk. Dit ska man alltid gå först och där är det ingen förändring, snarare tvärt om

 3. Arne Andersson

  Jag delar helt din åsikt Lennart. Att folkomrösta om en budget lagd och beslutad av Landstingsfullmäktige 2011, det ter sig för mig helt befängt.

  Arne Andersson

 4. Maja Larsson

  Tyvärr vet de flesta inlandsbor att de pengar som kommer in i landstinget snedfördelas. Landstingets resurser handlar mestadels om Umeå och Skellefteå. Nu kanske besparingar sker i Umeå och Skellefteå istället för i inlandet och då blir det ett motstånd. Kunde du garantera att en utveckling i Umeå och Skellefteå skulle bidra till att inlandet får den sjukvård de förtjänar så skulle det där argumentet vara okej. Tyvärr är så inte fallet.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det är Umeå som betalar mest till landstinget och även i kostnadsutjämningen till kommunerna. Vi betalar en halv miljard

 5. alliansfritt

  Bra.
  vV måste göra allt vad vi kan för att hålla borgarna borta från alla maktpositioner i regering, landsting och kommuner.
  De har engagerat sig i folkomröstningen enbart för att stilla sitt eget maktbegär, inte för att värna om inlandet och länet i dess helhet.

  Länet behöver alla utvecklingspengar vi kan få.

 6. Börje J

  Att den borgerliga alliansen gått med ockupanterna och röstat för en folkomröstning om några promillen av budgeten är för mig som röstat moderat en gåta. Tyder på orutin och dåligt ledarskap som tippar över i populism. Allsidig mer moderat i landstinget.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Den här folkomröstningen har ju kommit upp från borgarna i Dorotea. Riktiga ledamöter för att föra in Dorotea i framtiden. Oj,Oj

   • Johan

    Ja, hujeda mig om folket skulle råka få säga sitt om hur kommun och/eller landsting ska skötas. Det bästa vore nog om vi kunde slippa deras okunskap i valen med. Varför inte lagstifta om att (S) alltid vinner valen så Holmlund m.fl. inte ska behöva bry sig om folket över huvud taget.
    Demokrati är för mesar.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det är illa men du vet ju att de pangar som alliansen sägs ta från regional utveckling är en ren katsatrof för inlandet och det kommer även att drabba kommunerna. Tänk vilken katastrof med Nicklas Sandström på Peters position. Du kommer att ånga dig

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

     Som jag skriver. Och för det andra är det helt fel att hålla folkomröstning i en liten sak som berör två kommuner. Landstinget sysslär med länspolitik

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Du får övertyga om att det är fel. Är det något som är riktigt dåligt då vet jag att alliansen ställer upp. De brukar också trixa med budgeten som de nu gör

 7. ibo

  Men kom igen Holmlund du måste skämta! Som Umebo tänker jag att vi lätt skulle klara oss med färre ambulanser, vi kan i värsta fall nyttja taxi för att åka till akuten. För inlandsborna finns inget alternativ till ambulansen — klart att vi röstar JA!

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   De flesta ska ta sig till sjukvården på egen hand och det är bara när du inte klarar detta så ska du kalla på ambulansen. Jag har sett att det har varit minst lika snabbt med akutbilen som med ambulansen

   • Johan

    ”De flesta ska ta sig till sjukvården på egen hand och det är bara när du inte klarar detta så ska du kalla på ambulansen.”
    Men inte i Åsele, eller? Påstå inte att en akutbil är en fullgod ersättning för då skulle samtliga ambulanser ersättas med dessa, även i Umeå, eller hur?
    Det luktar okunskap eller lögn från Holmlund. Välj själv.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det har jag full förståelse för. Det är parodi att folkomrösta om en liten sak i en stor budget. Det ska ju betalas och vart ska pengarna tas, från Lycksel sjukvård ?

   • Ann-Louise

    Lennart, du skriver att denna folkomröstning är en liten sak som endast gäller två kommuner. Detta låter cyniskt i mina öron och bevisar bara ditt ointresse för Umeås periferi! Att skylla landstingets ekonomiska problem på regeringen är patetiskt, det är ditt parti som styrt landstinget i många år, det är ditt parti som har ansvaret! Redan för många år sen borde landstingets ekonomi ha genomlysts, det är skandalöst dåligt att prata om höjda skatter p g a regeringen!

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

     Landstinget är beroende av statsbidrag som kommunerna och staten har inte räknat upp bidragen på det sätt som kostnaderna ökat och staten har även lagt på mera uppgifter utan att skicka med pengar

     • Maria

      Hur kommer det sig att Västerbottens landsting är det enda, vad jag vet, som har problem med att få pengarna att räcka till sjukvården? Det är ni socialdemokrater som styrt vårt landsting i flera år, och det är ni som har ansvaret för att fördela pengarna ni får. Vet inte hur fördel ingen av landstingets budget ser ut, men det är ca 15% av Västerbottens invånare som berörs av de galna neddragningar som ni tillsammans med Miljöpartiet vill göra. Allianspartierna, Vänstern och tillochmed Arbetarpartiet tycker att man ska rösta JA i frågan.

      Att du dessutom säger att omröstningen berör två kommuner när det i frågan som det ska röstas om står ’hela länet’ är ju väldigt intressant, men du måste väl ha gått i en skola under den tid då socialdemokraterna satt vid makten och därför inte fått lära dig att läsa ordentligt.

 8. Ivar A

  Jag kan hålla med i det mesta som du skriver. Det stämmer att borgarna passade på att hoppa på tåget för att vinna röster, vi får se hur det går i nästa val om de kan behålla makten med sin glesbygdsavfolkningspolitik.
  Som boende i Södra Lapplandsfjälltrakter så röstar jag JA i protest mot överheten från Umeå och deras sätt att alltid veta bättre vad vi har för behov än vi själva. Man känner sig mer och mer förtryckt och diskriminerad. Att hela tiden hänvisa till helikoptern som ersättning för ambulanser är en chanstagning. Hur många gånger är det att den inte kan lyfta p.g.a. dåligt väder där han ska hämta eller när han ska starta. Att få tag i en Taxi en vardagsnatt i inlandet är lika svårt som att få tag i en en Nyårsafton i Umeå.

 9. Lena

  Enligt min uppfattning så spelar borgerligheten falskt. Vi kan vara övertygade om att, om de Gud förbjude vinner valet, så kommer de att vara jävligt tacksamma att dessa förändringar är gjorda.

 10. Lotta

  Röstar NEJ! Ska vi rösta för att riva upp ett beslut om att nyttja ambulanskapaciteten i länet optimalt? Ska vi riva upp beslutet om ett delat huvudmannaskap på akutvårdsplatserna? – Helt befängt!

  • Jonas Ternestål

   Det är alltid lika roligt att se den okunskap som kryper fram när makten samlar sitt boskap. Jag kan nog påstå att det inte finns en enda Nej sägare som har läst underlaget som ligger till grund för ambulans beslutet.
   Har det inte varit för maktfullkomlighet i Umeå skulle kanske vården fungerat som den skulle.

   • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

    Jag tycker du utalar d ig om saker du inte vet ett dugg. Jag vet hur det är att jobba för tillväxt och det är det som ger bättre välfärd då fler får gå från arbetslöshet till jobb

 11. Maria Kristoffersson

  Socialdemokraterna kör med hot och skrämsel då det gäller folkomröstningen. Jag tycker det är fult att slå ner på människor som redan är hårt prövade av att bo i glesa bygder. Sorselebor, Malåbor, Doroteabor, Åselebor, Robertsforsbor och alla andra som bor i periferin från Umeå känner sig hotade och rädda för att mista samhällsservice och därmed tryggheten. Att du värnar Umeåborna är lovvärt men jag saknar solidaritetstankarna med övriga Västerbottningar.
  Att det är billigare per medborgare när människor bor tätt inpå varandra är självklart. Kostnader per medborgare är skyhöga i Sorsele jämfört med Stockholm. Det är ju därför vi eftersträvat rättvisa och solidaritet.
  Det bästa vore att det fanns helikoptrar som gick oavsett väder. Men verkligheten är att den inte flyger i mörker eller i dåligt väder vilket det ofta är i vår del av landet.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Vi kör aldrig med hot, det är nog snare du. Men ni i centern vill ju minska regional utveckling och då blir det mindre jobb mindre utveckling och högre arbetslöshet. Det har ju din regering praktiserat nu i sanrt sju år och då blir det ingen tillväxt och inga nya skatteintäkter. Du själv har väl haft lön och betalat skatt från en del projekt som skulle ge utveckling. Men jag har inte följt om det blev som ni skrev i projektansökan

 12. Mixxx

  Sitter i Sthlm och är stum av förundran över hur du, Lennart, kan skita fullständigt i inlandet. Det här är en fråga som solidaritet vilket jag trodde S stod för. Måste kännas väldigt jobbigt att demokratin får spela en roll då folk tycker något är fel.

  Hur hade du själv tänkt om din egen trygghet drog undan? Hade du snällt stått kvar och vinkat hejdå till ambulans? Hur är det med att hela Sverige ska leva?

  Här i sthlm tycker många att landstinget i Västerbotten är ett gäng virrpannor som tar bort viktiga funktioner.

 13. Håkan Björk

  I min närhet i Umeå har jag sett hur personer använder ambulans mer likt taxi än akuthjälp. Överkonsumtion i stan ingen ambulans för andra.
  Det är för mig helt obegripligt hur man kan tycka att det ska vara skilnad på behandling av människor. Resurser ska tilldelas efter behov. Även till utsatta regionrer och människor. Det är vad jag förstår en rätt central ide i socialdemokratisk ideologi, åtminstone retorik. Gnäll inte över några kronor mer i glesbygden Lennart. Där etablerar sig inga privata vårdcentraler! Det gör de hos dig i Umeå! Det går inte att jäna pengar i Åsele/Dorotea! Inte ens i Jörn.

 14. Klarsynt

  Bra att du beskriver hur verkligheten ser ut Lennart! Jag kan då inte förstå varför det är så svårt att förstå sambandet mellan skattesänkningar och sämre kvalitet i vård,skola,omsorg?? Kritiken och missnöjet borde riktas mot alliansen som styr Sverige idag.

 15. Nej-röstare

  Kommer rösta NEJ, vill inte bidra till att kust och inland ställs mot varandra! Att se helheten måste vara fullmäktiges roll, Inte bara se till den/de som skriker högst.. Neddragningarna som faktiskt skett i övriga Västerbotten pratas det väldigt lite om, dom har också skett på grund av mindre pengar från regeringen.
  Håller med dig Lennart! Rösta NEJ

 16. Renstimmet

  Självklart ska vi rösta ja. I värsta fall får vi dra in på någon/några läkare här i Umeå istället. Sjävklart ska inlandet ha tillgång till en väl fungerande sjukvård. Här handlar det ju inte om att vi som betalar mest också ska få mest tillbaka utan om att alla ska ha en bra grundläggande sjukvård.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Inlandet har minst lika bra tillgång till sjukvård. Det handlar om ambulas och om platser som i Umeå får stå i kommunen

   • Margareta Johansson

    Om det är samma slags platser som Umeå kommun står för då är det ju inte några akutvårdsplatser, utan vanliga omsorgsplatser som Dorotea har fått.
    Ett mått på vilka kommuner som tar det största ansvaret för sina innevånare genom omsorgsplatser finns det ju statistik på och Umeå är ju inte den bästa kommunen då det gäller detta.

 17. Fredrik

  Du har rätt Lennart. Jag kommer också att rösta nej. Allt annat är direkt löjligt. Hela folkomröstningen är tragisk.

 18. Anna

  Problemet är ju att regeringen skurit ner på pengarna till landstingen, alla måste ju skära ner. Tycker att landstinget verkar ha gjort det bästa av en dålig situation.

 19. sjuksköterska på NUS

  De allra flesta av mina arbetskamrater säger? vad är detta som har ramlat i brevlådan? 2014 går vi till val i landstinget tror att borgarna som beskrevs i tidigare inlägg bara samlar ”billiga” poäng.Tycker att borgarna ska lägga allt krut på att öka statsbidraget till landstinget istället men låna pengar till statsbudgeten gör oss fundersamma om att vi kommer bara att skjuta problemen framför oss.Litar inte på att borgarna vill ha en offentlig verksamhet om man får makten se hur det sköts med soppan runt frisskolor Attendo lånar 1 miljard fast man saknar 4 miljarder i sin verksamhet för att ge åt ägarna Man häpnar.Gissa vad jag kommer att rösta? Sjuksköterskan

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Nej jag förstår dig och som jag skrivit i andra svar är det inga försämrikar i sjukvården. Den bedrivs på hälsocentraler och sjukhus. Kommunerna har dock fått ansvaret för hemsjukvården.. Så den kan kommunerna klara av och det var ala partier överens om, så det är märkligt hur man agerar. De stöttar de gamla borgliga ledamöternma från Dorotea

 20. Mina

  När jag läser ditt inlägg Lennart Holmlund blir jag bestört!
  Ska det verkligen ha någon betydelse om man bor i den största staden eller någon av de mindre orterna ?
  Jag anser att det är en rättighet för ALLA i vårt län att ha en fungerande sjukvård.
  Trots att jag bor i Umeå så vill jag inte se en utdöende landsbygd där människor inte vågar bo kvar eller bosätta sig för att det inte finns en fungerande infrastruktur där bl.a. sjukvården är väldigt viktig.
  Jag är umeåbo men kommer att rösta JA och hoppas av hela mitt hjärta att alla andra gör det också!

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det är inte sjukvården det handlar om. Den utövas som i Umeå på hälsocentraler eller på sjukhusen

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Nej så är det inte även om jag inte gillar regeringens politik så kommer vi att behöva mera folk då det blir färre och färre som jobbbar och befolkning äldre och äldre. Vi har aldrig haft den välfärd vi har om vi inte haft så kraftig arbetskraftsinvandring visa tider. Du pratar ju om invandring och den är reglerad

 21. Simon

  Lennart H skriver: ”Rösta nej i folkomröstning i landstinget. Motivet är hur enkelt som helst. De pengar som alliansen tänker använda tar död på den regionala utvecklingen för det är därifrån de ska ta pengarna från till ett ja. ”

  Då undrar man ju, visst vet han att det är hans eget parti som styr i landstinget och att det faktiskt är de som ska klura ut vart pengarna ska tas ifrån istället för nedmonteringen av akutsjukvården i inlandet? Alliansen är såvitt jag vet inte i position att ta död på någon regional utveckling som skrämselpropagandan antyder. Detta är en sakfråga och inget landstingsval, så lägg ner partipiskorna och lyssna på folket!

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det här handlar inte om akutsjukvård. Det är länge sedan den finns på tre platser och det är på våra tre lasarett. Men alliansen säger för att försvara sitt ja att det är regional utveckling de ska skära i. Då måste det vara inm inlandets sjukvård och då kan det vara Lycksele

 22. Putte

  Helt rätt Homlund. Att lägga en massa miljoner på en folkomröstning som kunde användas till vård i stället. Helt galet! Nu kliar det i fingrarna på Niklas S och vips hoppar dom på upprorståget och plockar billiga poäng för att försöka vinna valet. Och innan nästa val har dom sålt Lycksele lasarett. Nä, rösta NEJ!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.