I kväll ska vi minnas Anna Lindh

I kväll ska vi minnas Anna Lindh. I dag är det 10 år sedan Anna Lindh dog på morgonen den 11 september efter att hon överfölls med kniv när hon var ute och handlade på NK i Stockholm den 10 september Jag minns det som om det vore i går. Vi satt den 10,e och åt med vår biträdande partisekreterare på restaurangen i Anumark då hon var ute på valturne inför valet till EU parlamentet och då telefonen ringde och hon fick meddelande att Anna utsatts för en attack på NK i Stockholm.

I kväll kl 18.30 ska jag därför delta i en minneskväll i Kungsträdgården som arrangeras av Anna Lindhs minnesfond. Medverkande är Loreen, Moneybrother, Eva Dahlgren, Jonas Gardell, Benny Anderssons orkester, Rickard Wolff, Vanna Rosenberg och Stockholms Sinfonietta.

Kvällen leds av Mark Levengood och bland talarna finns Mona Sahlin, Hanan Ashravi, Jack Straw och Gabriel Wikström.

Anna Lindh är väl värd att minnas. var riksdagsledamot 1982 1985 och 1998 2003, miljöminister 1994 1998 samt utrikesminister 1998 2003. Hon var född 1957. Utbildad till jurist och valdes 1984 till Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbunds (SSU:s) första kvinnliga ordförande.

Hennes största engagemang gällde internationella samarbets- och solidaritetsfrågor samt miljöfrågor. Med dessa frågor arbetade hon hela sin karriär och var de sista fem åren av sitt liv Sveriges utrikesminister. Under socialdemokraternas oppositionstid 1991-1994 i riksdagen var hon borgarråd i Stockholms kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.