Socialdemokraterna i Riksdagen satsar på skolan

Investeringar i skolan: mindre klasser, tidiga insatser och lärarmiljard – budgetnyhet

Förslagen finns med i Socialdemokraternas kommande budgetmotion.
Socialdemokraterna investerar 4,5 miljarder i skolan i den kommande budgetmotionen. Det är nära 6 gånger mer än regeringen.

Socialdemokraterna prioriterar investeringar i jobb och skola före att låna till skattesänkningar.

Investeringarna i skolan om 4,5 miljarder går till detta:
1. Höj kunskapsresultaten genom tidiga insatser
– Mindre klasser de första åren i skolan
– Anställa 1000 fler speciallärare och specialpedagoger
– Utbilda 1000 fler förskollärare

2. Lärarmiljard
– Färdplan för läraryrket
– Karriärtjänster
– Kompetensutveckling
– Minskad administration för lärare
– Kvalitetssatsning på lärarutbildningen
– Stärka det pedagogiska ledarskapet

3. Ge alla elever förutsättningar att lyckas i skolan
– Investeringar i skolor med tuffa förutsättningar
– Skolforskningsinstitut
– Läxhjälp till alla elever
– Obligatorisk sommarskola
– Obligatorisk gymnasieskola till 18 års ålder

VResultaten i skolan har sjunkit sju år i rad och klyftorna i skolan växer. För att vända resultaten i skolan krävs mindre klasser de första åren i skolan, tidiga insatser och att vi ger lärarna riktigt bra förutsättningar att göra sitt jobb.

Regeringen har nu lagt sin sista budget. De prioriterar inte skolan. Regeringen lägger mer än 20 gånger så mycket på skattesänkningar än på skolan. Socialdemokraterna prioriterar skolan – mindre klasser och en
lärarmiljard.
Läraryrket är ett av de viktigaste yrkena i samhället och bör ha bättre villkor och högre status. Vi föreslår därför en lärarmiljard i vår budget.

3 kommentarer

 1. Björn Hällgren

  Snälla Lennart,Socialdemokraternas skolpolitik under alla de år som de styrt Sverige är ju inte direkt mycket att vara stolt över, skulle vara tidigt 60-tal kanske !!?? Men helt klart har inte Alliansen haft den i fokus heller vilket är sorgligt. Tänk att ingen av Er politiker kan inse Idrott och Hälsoämnet som kanske en del av lösningen till bättre skolresultat. Det finns så mycket evidensbaserad forskning och vetenskap om detta + att det bara är att använda ert sunda förnuft. Vår kropp är gjord för rörelse och vi sitter oss sjuka. Är alla ni beslutsfattare och rektorer både döva och blinda samtidigt?? Näe, lyft upp blicken och satsa på mer schemalagd Idrottsundervisning i skolan så får ni elever som lyckas bättre i även teoretiska ämnen som språk och matte, ni får lugnare och bättre koncentrerade elever, piggare, gladare och friskare barn. Landstinget, Kommunerna, varenda lärare och rektor, alla föräldrar borde jubla i högan sky förutom staten och regeringen och andra beslutsfattare eftersom man SPARAR en hel massa miljarder att förbättra folkhälsan och minska på mediciner, vårdkostnader, framtida/nutida sjukdomar tex benskörhet, fetma, psykisk ohälsa, hjärtbesvär stress mm. mm. Björn Hällgren, obotlig Hälsolobbyist

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Den har nog kunnat vara bättre, men trots att den inte var bra har det blivit sämre på alla områden och den grnskningen kommer från folk utanför skolan

 2. Kjell Nilsson

  Som skolmänniska kan det kännas bra att politiker vill satsa mer pengar på skolan. Men innerst inne funderar jag ändå på om det är mer pengar skolan behöver. Det finns bara sex länder som satsar mer pengar än Sverige på skolan, så har det varit under många år.

  Kunskap och utbildning är i högsta grad en internationell konkurrensfaktor. Därför skulle jag vilja se ett förstatligande av skolan. Idag spretar villkoren högst avsevärt från kommun till kommun, trots samma skollag och läroplan. Det är inte en tillfällighet att resultaten sjunkit sedan början på 90-talet.

  Ska mer pengar satsas på skolorna så är det främst lärarlönerna som måste rättas till. Vi måste återigen få en konkurrenssituation om platserna på lärarutbildningen. Den stora katastrofen är att nästan inga söker till de naturvetenskapliga ämnena. Nästan lika dåligt har vi på matematik och språksidan. Hur vill politikerna lösa den frågan? Är det speciallärare och specialpedagoger som ska ersätta ma/no lärarna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.