Arboretum Norr är en pärla i Umeå

Besök Arboretum Norr och du får även stötta. Nu är det vackert så här på hösten så ett besök är det värt. Arboretum Norr är en stiftelse som har till uppgift att få fram växter som passar i vårt klimat och Stiftare är Umeå kommun, Umeå Universitet och Slu lantbruksuniverditetet.

På bilden set du det Nordligaste päronträdet i Europa som ett Manchuriskt päronträd från norra Asien som på finare språk heter Pyrus ussurinsis. En stiftelse ska ju leva på avkastningen och det är ju växterna men det är mycket svårt att få plantskolor att dra upp växter och att stiftelsen ska få ut några pengar. Men stiftelsen söker olika typer av bidrag men en grundplåt skulle inte vara fel. Idag finansierar Umeå kommun det mesta men det finns enskilda personer som bidragit med en hel del pengar vilket är tacksamt

I Arboretet finns över 300 arter och med underarter är det över 1600 st. En oerhört stor genbank med andra ord med växter från hela värden från samma växzoner som vår. Vi tittar på utvecklingsplaner både på växtsidan men även att göra det attraktivare för besökare eftersom älven är en del av det stora fiskvandrarprojektet men pengar saknas i stiftelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.