Alliansen vill stoppa tillväxten i…

Alliansen vill stoppa tillväxten i Umeå
Moderatledda alliansen vill stoppa tillväxten här i Umeå och länet. På annat sätt kan man inte tolka att de vill kraftigt minska det så kallade utvecklingsanslaget här i Umeå. För varje krona man minskar det tar man bort ytterligare minst fem kronor till.

Det innebär i korthet att vi inte kan nyttja de EU pengar som kommer till Västerbotten. Till både Västerbotten , och Norrbotten kommer över en miljard kronor av EU pengar som ska medfinansiera länets utvecklng. För att man ska få EU pengar krävs minst lika mycket pengar till. Eu pengar kan bara utgöra hälften av projektkostnaden.

Hälften skall vara offentliga pengar som matchar EU pengarna och kan komma främst från region Västerbotten, Kommunerna, Landstinget och inte minst universitetet. Tittar vi tillbaka under förra perioden så tror inte jag att vi varit över 20 % i många projekt förutom spåren till hamnen.

I dåliga tider behövs pengar till utveckling som matchar Eu pengarna och på det sätt alliansen nu hanterar utvecklingsanslaget försvinner oerhört mycket EU pengar som i de flesta projekten varit tillsammans med Universitetet.

Alliansens budget är ett hinder mot utveckling i Umeå och därmed färre jobb och mindre sysselsatta som i sin tur minskar skatteintäkterna. Om Volvo gör planer av sin flytt av monteringen hade det varit bra att ha ännu meta pengar till regional utveckling. Dessutom vet vi att alliansen i landstinget vill skära bort pengar som går till regional utveckling.

Allianspartierna i länet vill inte ta vara på på de EU pengar som avsätts för regional utveckling och är därmed mot tillväxt som på sikt ska utveckla Umeå och länet. Deras ledamöter har inte heller mycken kraft centralt för på infrastrukturens område är Västerbotten det län som får minst pengar. Det blir kärvt för Umeå om olyckan var framme efter valet. Stopp i viljan att utveckla och få tillväxt. Tillväxten är en överlevnadsfråga

En kommentar

  1. Johan

    Det är bara det att hade det funnits kausalitet mellan pengar till regionalutveckling och tillväxt hade Umeå legat bättre till nu eller hur? Sedan är det redan bestämt att Volvo flyttar monteringen för att få ner totalkostnaderna i försörjningskedjan dels genom att de kan konsolidera till ett färre antal leverantörer och att anskaffningsprocessen blir mer effektiv vilket är ett led i att minska kostnaden per lastbil. Med detta konstaterat är frågan hur du med socialdemokraterna och vänsterpartiet tänker mildra denna enorma nedgång i sysselsättning som detta innebär? Era förutsättningar ser emellertid inte bra ut om man exempelvis ser till vart Umeå hamnar på rankingar om företagsklimat eller jämför Umeå med dess motsvarighet Sundsvall. Sundsvall har en betydligt högre privat försörjningskvot och större andel privata företag per 1000 invånare. Sundsvalls nya logistik park kommer även göra Sundsvall till ett mer ekonomiskt transport nav än Umeå. Nu ska ni sedan också höja landstingsskatten vilket gör Umeå ännu mer oattraktivt för företagande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.