Våldsutsatta män får ej skyddat boende

Våldsutsatta män får ej skyddat boende. Det finns inga skyddade boenden för män som utsatts för våld i en nära relation, varnar Brottsofferjourens riksförbund.

De tycker vidare att kompetensen inte är bra när det gäller våld i nära relationer och våra socialtjänster har svårt att tro på männen. Av de som söker sig till Brottsofferjouren efter att ha blivit utsatta för våld i en nära relation är 13 % män. Där kan man nog misstänka att det finns ett ganska stort mörkertal eftersom männen kanske till och med skäms för att ha blivit utsatt för våld med den bild som finns både om män och kvinnor

Sedan är de oroande att våld och hot som metod används allt oftare även i andra sammanhang. Vi måste överallt ta krafttag mot våldet

3 kommentarer

 1. Johanna Nordström

  Vill först bara påpeka att mörkertalet kvinnor som utsätts för våld av män i nära relationer förmodligen också är rätt stort, och att ganska många av de kvinnorna förmodligen också skäms över det (trots den bild som finns om män och kvinnor).

  Sedan är det också på sin plats att påpeka att de här 13% inte enbart är män som utsatts för våld av en kvinna, utan även våld i samkönade relationer och hedersrelaterat våld mot män.

  Dock har du helt rätt i att vi måste arbeta mot våld i alla sammanhang. Män utgör den största gruppen av offer för våld och även majoriteten av förövarna i våldsbrott, så det finns en mycket oroande koppling mellan maskulinitet och våld. Jag tror inte att det här är något som sitter på Y-kromosomen utan att samhället har en stor del i att skapa och återskapa den här typen av destruktiv maskulinitet. Därför måste vi alla arbeta tillsammans för att få bort våldet, och då ingår självklart att alla som möter offer för våld i nära relationer har rätt kompetens samt att det finns skyddade boenden för alla som behöver det. Att samhället underlåter att ta hand om de män som är offer för våld i nära relationer är bara ytterligare ett bevis på hur människor skadas av de stereotyper som finns kring kön idag.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det är väl det som är problemet med allt som händer i nära relationer. Före den här undersökningen tror jag att det var ytterst få som trodde att det fanns män som råkade ut för det.

 2. Mia Garphult

  Hej
  Hittade ditt inlägg avseende brist på skydd för våldsutsatta män. Ja det stämmer. Dessvärre måste man anse att kommuner och socialtjänst brister i neutralitets frågan. ALLA har rätt till skydd. i och med att det är så stort fokus på kommuneers bidrag till kvinnojourer (som inte tar emot män och inte heller barn (pojkar) över 12 år exkluderas målgruppen män/pojkar. I takt med kommuners förtydligade uppodrag när det gäller relationsvåld och genderneutralitet måste kvinnojourena seöver sitt upplägg om kommunerna ska kunna fortsätta ge bidrag till detta.
  Se gärna vår hemsida http://www.framnasgruppen.se dör vi beskriver vårt nya boende, könsneutralt och med starkt fokus på de boendes föräldrakraft, barn far fruktansvärt illa i dessa situationer. Vi har åtskilliga historier där barn tex inte fått gå i skola på över ett år.
  mvh Mia Garphult

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.