Våldet och hoten mot demokratin

Våldet och hoten mot demokratin. Vi har sett att den socialdemokratiske ordföranden i barn och utbildningsnämnden blev överfallen och misshandlad i sitt hem i förrgår kväll vid 23 tiden enligt media.Hon sov och uppfattade att han pratade om byskolor när misshandeln började men skulle tippa att hon försökte skydda sitt huvud. Liza Jonsson har idag sagt att hon ger inte efter för hot och vi lever i en demokrati och vi stöttar henne till 100 % för hot får inte segra över demokratin.

Däremot är jag helt övertygad om att det klimat som råder i Nordmaling i denna fråga gör att flera har hoppat av och nu senast den moderate ledamoten som stöttat och sett att skolor måste läggas ner. Hon har inte gett några förklaringar till avhoppen men jag är helt säker att hon utsatts för påtryckningar jag behöver inte spekulera varifrån. De som bor i Nordmaling vet ju vilket parti som är mest aggresivt

Det är flera andra ledamöter i Nordmaling som inte har stått fast vid sin partigrupp under resan och det finns andra märkliga turer som alliansen eller delar av använt. Jag är inte förvånad över att sånt händer i Nordmaling med det förhållningssätt som råder. Man försöker och har försökt från alliansen att få frågan uppskjuten medan kommunen blöder ekonomiskt. Oavsett hur det är om man ser till alliansens agerande så har det bidragit till den stämning som råder. Det finns dock ingen förhoppning från mig att en analys ska komma och att man tittar på orsak och verkan.

Demokratin i Nordmaling finns inte och det är inte första gången hot skett i kommunen och det kan till och med vara så att någon kommunal tjänsteman varit med. Nu är det på sin plats att den person som gjort detta stiger fram och tar sitt ansvar. Jag och Umeå arbetarekommun stöttade Liza och demokratin under vårt nomineringsmöte i går.

Hot får aldrig ta över demokratin och i Nordmaling finns det nog politiker som behöver fundera över hur de agerat i detta fall. Ska hot vara avgörande för hur besluten blir då behöver Nordmaling tvångsförvaltas. Det har funnits en majoritet länge för skolnedläggelse men vi får ser hoten påverkar nu.

6 kommentarer

 1. Monica Wahlström

  Du skriver ”demokratin i Nordmaling finns inte” – borde du inte fundera något varv innan du uttrycker dig på ett sådant sätt? Jag är den första att kraftfullt och oerhört bekymrat beklaga det fruktansvärda som hänt, men, som jag förstår det är det väldigt många i Nordmaling som är bedrövade och helt tar avstånd. Alla som gör det tillhör också Nordmalings demokrati!

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Om det sker den form av hot och de som inte röstat med sitt parti gör det av en orska, hot i ena eller andra formen. De törs inte. Då fungerar inte demokratin

 2. Pingback: Demokratin i Nordmaling, i Västerbotten, i Sverige | Monica Wahlström, Vännäs

 3. Ingrid Holmgren

  Din sista mening gjorde mig mycket fundersam. Du påstår att en majoritet länge velat lägga ner byskolorna. Det stämmer ju inte alls. 4 (s)-ledamöter i KF i våras har klart deklarerat att de vill ha kvar byskolorna. Du måste ju lägga ihop dessa (s)-ledamöter med 13 borgerliga och då blir det tillsammans majoritet för att ha kvar byskolorna. Sedan kan man ju verkligen undra varför 9 (nio) från (S) valt att avgå de senaste tre åren. (s) har 14 ordinarie och 7 ersättare och av dessa har 9 personer valt att ställa sina platser till förfogande i KF. Flera av dem säger sig ha blivit utfrysta och mobbade av sina egna. Är det demokrati? Talar ni aldrig om demokrati på era gemensamma möten? Är avhoppen lika stora bland (S) i Umeå? Vänligen, Ingrid H.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det kanske beror på att de kännser sig hotade och inte törs stå upp för det man beslutat hos S. Vi har som alla andra partier att vi fatatr beslut som gäller alla

 4. Pingback: Vem vet vad som är rätt? | Madelaine Jakobsson (c)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.