Fler och fler toppjobb går till politiker

Fler och fler toppjobb går till politiker. Enligt Svenska Dagbladet har det blivit på det viset. Vi minns hur alliansen kritiserade som de sa den Socialdemokratiska utnämningspolitiken. Nu visar det sig att det blivit tvärt om. Mats Odell KD hade gett vallöften om att statliga toppjobb inte skulle gå till före detta politiker.

Det har blivit precis tvärt om. Mellan 2006 och 2010 gick 17 % av generalsdirektörerna och landshövdingarna till personer med politisk bakgrund. Den här perioden är det 22% som har den bakgrunden och allt enligt SVD.

Så här är det med vallöften från alliansen. Nu har dessutom regeringskansliet svällt otroligt mycket och det har därmed blivit flera typer av toppjobb vilket självklart har gått till folk med bakgrund i alliansen. När det blir regeringsskiften så blir många av dessa överflödiga och många har säkert speciella avtal.

Samtidigt har byråkratin i Sverige ökat och alla typer av ärenden tar längre och längre tid och kostar mer och mer. Jag tycker att man måste gå till botten med den svällande byråkratin och ha en avvecklingsplan och avveckla mycket och använda pengarna till exempel till underhåll av järnvägarna.

4 kommentarer

  1. Anna Lindgren

    Men om man kan påverka i sin närhet, varför gör man då inte det? Många människor i Umeå ställer sig frågande över tillvägagångssättet av senaste tillsättningen av omvärldsstrateg här i Umeå, direktrekrytering utan konkurrens med konstig anledning till varför och sedan snabbt beslut om att direktrekryteringar ska stoppas, tjänsten tillsätts dessutom med en som fått sparken från sitt tidigare jobb och som står väldigt relationsnära en ledande allianspolitiker. Umeås medborgare har aldrig fått ett tydligt svar på vad som hände där, och du verkar tycka att frågan är viktig och att rätt ska vara rätt. Varför har du inte påverkat detta när du kunnat? Dessutom har Umeå en tight budget, därför många ställt sig frågande varför vi behöver ytterligare en välbetald tjänsteman, pengar som skulle kunnat gå till… brandförsvar, lekparker… ja, du ser ju vad du själv skriver att pengar kan användas bättre. Det har varit väldigt tyst från dig i denna fråga som du kunnat påverka i, varför?

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Det är tjänstemännen i Umeå som anställer det folk de behöver för att utföra det politiska uppdraget och då är ingen diskvalificerad och det får man inte göra för att en person har en politisk uppfattning eller är gift med en politiker. Det är kompentensen som ska avgöra om man får ett jobb eller inte i kommunen

  2. Ej politiker

    Kan man tolka det här som att i Umeå är omvärldsstrateg viktigare än underhåll och drift av Enskilda vägar?

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Nej men ska en stad kunna gå vidare och fortsätta att växa behövs omvärldstrateger. Vi har haft de som slutat och en gick till Västernorrland och blev chef för kommunförbundet och en annan jobbar på INAB

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.