Hälften av dödsolyckorna i trafiken beror på alkohol

Hälften av dödsolyckorna i trafiken beror på alkohol. Då gäller det de som förolyckas i trafiken och i hälften ingår även droger. Ska man minska dödsolyckorna måste det viktigaste vara att öka kontrollen av fordonsförare och kolla om de är nyktra och drogfria.

Allt arbete har på olika sätt fokuserats på farten dödar och oerhört dyra ombyggnader av vägarna med bland annat trafikplatser av olika de slag. Det är väl troligt att även när det gäller farten så är det många som har alkohol eller droger i blodet.

Nu i dagarna träder det också i kraft en ny lag där det är straffbart om man pratar i mobilen och orsakar olyckor i trafiken. Den nya lagen är till för att föraren ska koncentrera sig på körningen och inte på annat. Men även där blir man en sämre förare om man tagit droger eller druckit alkohol.

Med alkohol och droger i blodet och att minst 50 % av de som förolyckas i trafiken har det, då borde den viktigaste åtgärden för att minska dödsolyckorna vara mer drog och alkoholtester på trafikanterna.

6 kommentarer

 1. Bertil Örjestad

  Tror faktiskt det är mer! Dock tror jag inte högre straff skulle minska det hela som en del tror. Österrike har betydligt tuffare straff men de har ändå hög siffra på dels olyckor och folk som ertappas med alkohol vid ratten.
  Att det blir mobilförbud med bilkörning tycker jag är helt rätt. Har man det infört i Tyskland?

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Straff har jag inte kommenterat men jag menar ska man få ner antalet döda i trafiken då gäller det att vidta rätt åtgärder. Det är det som var min poäng. Det kanske inte är säkert att alla vägbreddningar och mitt räcken har så stor effekt som man vill tro

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Jag är inte säker på att det är lösningen. Jag tror att många är rädda om körkortet. En lösning som jag tror på är alkolås på bilarna

 2. Bertil Örjestad

  Inte påstått något att du kommenterat straff men tyvärr tror många att hårdare straff skulle göra susen! Men det tror jag inte.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det är svårt att veta vad som skulle behöva göras. Alkolås kanske är det mest effektiva eftersom då kan man inte köra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.