Björklunds lärarreform ratas …

Björklunds lärarreform ratas av kommunerna. Då hotar han med en lagreglering. Lärarnas Riksförbund har kollat runt i landet och då visar det sig att en tredjedel kommer inte att införa de nya tjänsterna.. Det framgår dock inte varför men troligen beror de på att man inte tror på idéen

3 kommentarer

 1. Per Edberg

  Den här reformen har genomförts med stort stöd av lärarfacken, dessutom är det ett brett stöd i riksdagen för reformen så den kommer att bestå även vid ett maktskifte. Även S tycker att den är bra. Att kommunerna inte ansökt om tjänsterna är för att reformen genomförts för snabbt så att kommunerna inte hunnit anpassa sig efter den, ungefär som många andra av Björklunds reformer. Det är tråkigt att Umeå kommun inte tar chansen att genomföra reformen på det sätt som man ska, nämligen med tillsvidaretjänster och inte som nu som visstidsförordningar med lönetillägg. Det är en i grunden bra reform som gör att det blir lättare att rekrytera nya lärare och att de lärare som vill utvecklas och göra karriär kan göra det även när de stannar kvar ute i våra skolor. Skolan tappar för mycket när de bästa lärarna lämnar yrket för att det enda sättet att göra karriär är att bli rektor/förskolechef eller söka sig från skolan.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Nog veet jag det men det finns många kommuner som inte vill ha det. Ska man begränsa det kommunala självstyret. Vi i Umeå har infört det så det gäller inte oss

 2. Per Edberg

  I går i radions P1 så intervjuade man ett kommunalråd från en av de kommuner som inte ännu infört förstelärare och hon sa att det berodde på att tiden varit för knapp och att de inte vill genomföra något utan att det är genomarbetat så att det blir bra. De skulle ansöka nästa år. Det är bra att Umeå påbörjat genomförandet av reformen men tyvärr görs det inte på det sätt som man borde för att nå reformens intentioner. Vi får hoppas att det som görs fel nu från början åtgärdas så fort som möjligt så kommer det här att bli riktigt bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.