Det kanske rör på sig lite i regionfrågan

Det kanske rör på sig lite i regionfrågan. Göran Steirnstedt, nationell samordnare på Socialdepartementet föreslår i en debattartikel i Dagens Industri att man ska minska antalet landsting till sex. Det innebär att 25 ska försvinna. Samtidigt är han inte främmande för att förstatliga sjukhusvården och lägga den i statliga regionala bolag.

Självklart har han rätt att något måste göras åt sjukvården. Det finns några frågor som inte besvaras och det är på vems uppdrag han skriver detta.

Vi har ju haft en ansvarsutredning som jag uppfattade man var överens om men där genomförandet bromsades upp av moderaterna. Den utredningen föreslog större regioner som skulle sköta regional utveckling och sjukvård.

I Norrland föreslogs fyra län vilket jag tycker var ett bra förslag. Genomför ansvarsutredningen enligt förslag med stora regioner för det var helt rätt. De försök som nu pågår där vissa landsting blir regioner löser inte ett enda problem. Sjukvården behöver mer pengar till vård och mindre till överbyggnad och lösningen finns i regionkommuner.

Ett förstatligande av sjukvården som utredaren kan tänka sig tror jag inte ett enda dugg på. Det skulle bara bli en koncentration av allt till storstadsområdena.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.