Handla hos företag där det finns kollektivavtal

Handla hos företag där det finns kollektivavtal. Det är en garanti att företagen använder regler för sina anställda och att de följer de regler som finns på arbetsmarknaden. Inom offentlig upphandling ställs numera krav på att det ska finnas kollektivavtal.

En kommun kan dock inte kräva att företag tecknar avtal utan det är facket som gör det och tecknar avtal. Som konsument har vi själva som medborgare en möjlighet att de anställda jobbar enligt de principer som råder på arbetsmarknaden den svenska eller nordiska modellen. Vi borde göra affärer bara med företag som har kollektivavtal.

Det finns numera appar där man kan kolla om det finns avtal. Appen heter Schyssta villkor och finns i Appstore. Jag har i alla fall beslutat mig att gå på ett fik jag till och från besökt men så blir det inte om de inte tecknar avtal. Företag borde tala om på något sätt att de har avtal eller att det blir facebook grupper som ger information. Handels kanske kan göra det eftersom de tagit fram Appen

En kommentar

  1. Marianne

    Det är Hotell- & restaurangfacket som tagit fram Schyssta villkor-appen, inte Handels. Alltså är det caféer, restauranget och hotell som man kan kolla via den appen. Det finns också en webbsida med samma namn, http://www.schysstavillkor.se. Företagen (hotell – % restaurangföretagen) kan välja att visa att de har kollektivavtal genom att sätta sitt schysstavillkor-klistermärke på dörren eller t.ex. bredvid kassan. De kan också visa det genom att sätta upp ett hotell- &restaurangföretagarna-klistermärke (arbetsgivarorganisationen) eftersom just den arbetsgivarorganisationen har automatiskt avtalsingång då de blir medlemmar. (De andra kräver också avtal men förhandlar först).

    När det gäller butiker är det ett gott förslag att fråga personalen. Det ger ett tryck på ägarna att skaffa avtal om kunderna visar intresse för det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.