Smutsigt agerande i vindkraftsdebatten

Smutsigt agerande i vindkraftsdebatten. I VK idag kunde ni läsa om mail jag fått när det gäller den planerade debatten om vindkraft på Holmön och där jag upplever följande som hot.

Så här såg meningen i mailet ut

Jag är ingen person som önskar dreva någon men jag har många medlemmar i FriaVindar och jag kan inte råda över dem alla. Alla har en fri vilja liksom de FriaVindarna. 

Här får ni läsa hela mailet som är en allmän handling
Från: Lennart Holmlund 
Skickat: den 28 januari 2014 22:01
Till: ’torbjörn eriksson’
Kopia: Vanessa Fritzén
Ämne: SV: Naturvårdsverkets yttrande
Du gör dig onödigt besvär i denna fråga genom att skicka en massa mail till mig om vindkraftenetableringen på Holmön. Vi bereder detta i kommunen och kommer att yttra sig över Slitevinds ansökan. Så fungerar det. Vi har bra kompetens. Dessutom är jag väl förtroden hur det närverk som finns som egentligen jobbar mot all vindkraft fungerar och arbetar. De som vill får rösta på Per Hansson men då måste han först hamna på centerns kommunlista. I vilket fall som helst vet jag att han fick fel i samtliga påståenden när han jobbade mot Botniabanan. Dessutom kostade det staten enorma summor pengar. Jag känner oerhört många markägare och vet var de står så det behöver du inte oro dig för, men däremot vill jag inte att det ska komma hot i olika former i detta ärende mot de tjänstemän som jobbar med ärendet. Det du säger i slutet av ditt brev är och uppfattas som ett hot, men så jobbar en del av vindkraftsmotståndarna och det stärker inte era sakargument om ni har några

Från: torbjörn eriksson [mailto:[email protected]
Skickat: den 28 januari 2014 21:21
Till: Lennart Holmlund
Ämne: Naturvårdsverkets yttrande
Dags att påminna om Naturvårdsverkets yttrande från 2012. Det finns i sin helhet på www.friavindar.se
Tror du på fulllt allvar att NV skulle kovända i denna fråga utan att totalt tappa i trovärdighet?
Ta nu och ring upp Croon och gossarna på SliteVind och säg som det är. Du sa en gång i din blogg till mej att du trodde att du och jag hade ungefär samma uppfattning när det gäller energifrågor. Du sa något om att vindkraft är bara som en liten fis eller nåt liknande. Den här frågan engagerar en stor skara och vi har de flesta på vår sida. Jag har bl.a 33 markägarnamn på min lista. Dessa markägare vägrar vägdragning över sina marker.
Per Hanssons popularitet ökar och Hölmöanknutna, Täfteåbor, Tomtebobor, Sävarbor kommer med all sannolikhet att kryssa honom ivalet. Jag kommer via min sida att matcha honom hårt. 
Synd att det skulle bli så här, jag har nästan alltid röstat på s, men nu känns det uteslutet. Att s nationellt vill samarbeta med mp är också en katastrof. 
Jag är ingen person som önskar dreva någon men jag har många medlemmar i FriaVindar och jag kan inte råda över dem alla. Alla har en fri vilja liksom de FriaVindarna.
vänliga hälsningar
Torbjörn Eriksson/talesperson för nätverket FriaVindar

16 kommentarer

 1. frank

  Det sista förstår man ju solklart som att han inte kan rå för vad folk tycker och vem de röstar på. Dvs svårt att tolka det som att han tex skulle hålla tillbaka nån blodtörstig massa. Var inte så dramatisk.

  För övrigt tycker jag att vindkraft på Holmön och i Täfteå är en utomordentligt dålig ide. Det är en fullständig miss i kommunens planerande att peka ut dessa områden som lämpliga för vindkraft och det enda rätta är att dra tillbaka dessa områden. Tyvärr lider dessa områden brist på kommunpolitiker som kan stå upp för vår sak. Så visst kan vi känna desperation över att få detta vindkraftshot över oss, men fjantigt att tala om hot med anledning av det du visar upp. Umeå behöver sina marker till annat än vindkraft. Tror inte du skulle vara så glad själv om du skulle vara i vår sits, ha maktens kompetenta gossar o flickor i kommunens korridorer pekande på ”lämpliga” områden som pådyvlass oss som ska bo med eländet sen. För vad egentligen? Dessa 30 TWh vindel uppfylls med råge utan dessa områden.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det är inte kommunen som sagt att området är viktigt för vindkraft det är staten som uteser riksintressen och inte kommunen, Så är det inte bara i detta fall som vindkraft, det är flyg, järnväg,vägar, minerlatillgångar , vatten, rennäring med flera

   • Åke H

    Det är kommunen som i sitt tillägg till översiktsplanen benämnde Holmön som utbredningsområde för vindkraft, den enda plats som fick denna benämning så vitt jag kan läsa mig till det. Detta för att vindarna var så bra att det var värt att titta närmare på. Detta skedde 2010/11 någon gång.

    Riksintresse för vindkraft blev det först vid årsskiftet. Då utredningen från Slitevind har hållit på i många år.

    Så jag tycker nog att det är kommunens indikation till området som har lett Slitevind att satsa på utredningar.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

     På ett sätt är debatten om vindkraft spännande. De som varit de största anhängarna av vindkraft och förnyelsebar energi är de som nu är de störta moståndarna. Ibland känns det som om det är kärnkraft man vill ha

 2. Torbjörn Eriksson

  Med all respekt Lennart men du har totalt missuppfattat min mening.
  Jag kunde ha skrivit så här och menat samma sak: FriaVindar är ett löst nätverk om ca 200 medlemmar. Jag kan personligen inte ha kontroll över hur var och en inätverket agerar. Den makten över medlemmarna varken kan eller vill jag ha.
  Alltså meningen var snarast motsatsen till det du vill påstå!

  vänliga hälsningar
  Torbjörn

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Jag läser vad som står och jag vet hur FriaVindar agerat i många andra fall.

 3. Henrik Agerhäll

  Var det månne en socialdemokratisk landshövding som såg till att det skapades ett Natura 2000-område där man sedan kom på att Botniabanan skulle gå?

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Du Henrik det stämmer helt öerens om att man kan dra en järnväg genom ett Naturaintresse och det gynnar miljö och andra samhällsintressen. Läs vad EU kommisionen sa innan du tar till orda. En landshövding representerar inte ett parti utan staten är en annan sak jag vill påpeka och ska följa de lagar som gäller

 4. Micke

  Bra att du öppnar för diskussion Lennart! Vi är många som väntat på att få vädra våra tankar om vindkraftsplanerna i Umeå.. Själv föreslår jag att minimiavståndet från de största verken höjs från 1 till 2 km. Det tycker jag man ska kunna gå med på med tanke på risken för buller, som varken boende eller vindkraftsägaren drar nån nytta av. Tackar för ordet!

 5. Wilhelm

  Nu har du sett svaret på ”hotmailet”. Då kanske du borde överväga att svara också? Var nog bara lättkränkta personer som kunde känna sig hotade av det mailet – man ser det man vill se. Du ska inte vara förvånad ifall folk är emot vindkraft, för egen del har jag inte stött på en endaste person som vill ha vindkraftverk nära inpå sig. Det finna gott om erfarenheter nu av de riktigt stora verken och denna erfarenhet säger att rejäla avstånd behövs för att minska på störningen. Finns exempel på kommuner i Norrland som dragit bort områden som hamnat ett par km från bostadsområden. Det är ingen skam att backa tillbaka, vindkraftslobbyn är stark o enligt dem finns det inga betydande nackdelar. Ska vi ha vindkraft i Umeå så borde du vara den första att bosätta dig nära en vindpark, det är ju du som vill ha verken så ta dem då o inte bara delabåt andra!

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Vi ska yttra sig från kommunens sida i detta ärende och det såg du i mailet. Det finns många fler som fått hot av fria vindar och jag är så fri att jag talar om hur de arbetar. Per Hanssson som han talar om i brevet gjorde allt han kunde för att stoppa Botniabanan och genom överklaganden och i det fallet visade sig att han hade fel i alla ärenden. Samhället ska planera för alternativa energikällor där vindkraft är ett och då ska man titta på de områden som är utpekade som riksintresse. Det är en uppgift som kommunen har. Det är inte enskilda personer som har ett veto mot viktiga samhällsintresen utan det är alltid det enskillda intersset mot det allmäna. Det är den prövningen som samhället ska avgöra när någon vill bygga ett vindkraftverk elelr något annat.
   Du ljger Anders Wolhelmsson om det nu är ditt rätta namn, jag har varken tagit ställning på Holmön för eller mot men kommunen ska yttra sig. Jag kan ta ett litet tillägg då om det allmänna intresset mot det enskilda. Ska man satsa stora pengar för en färja till Holmön får de väl skylla sig själv de som bor där. Det finns egentlöigen inget starkt motiv varför man ska ha en färja dit för några personer som åker. Det finns folk i byar i fjällvärden som har minst lika svårt att ta sig till och från sitt hem, där de själva valt att bo

   • Besviken

    Som skattebetalare och småbarnsförälder går jag nu på mina knän. Vi jobbar heltid, barnen går i överfulla dagisgrupper, pengarna är slut innan månaden är det. En tröst i vardagens elände är ändå tanken på helgerna och somrarna ute på Holmön. En möjlighet att frikoppla sig från vardagens bekymmer. Att Umeå Kommun slösar bort mina pengar på finkultur och sedan har mage att springa slitevinds ärenden är obegripligt. Holmlund, du har rätt i en sak. Det finns en ilska… men den ilskan är befogad!

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

     vi har en skyldighet att svara enligt den lagstiftning som finns. Sedan tror inte jag att det är slöseri att satsa på kultur snarare tvärt om. Människor mår bättre av kultur, sedan gillar vi olika kultur.
     vi kommer att få igen det vi satsar mångdubbelt fler vill bo här och jobba här och betala skatt här

     • Åke H

      Jag håller med dig om att vi tycker om olika kultur och att det får människor att må bättre. Jag är dock av åsikten att kultur för kulturens skull nödvändigtvis inte är bra.

      Jag kan relatera till den bild föräldern ovan målar upp, men jag lämnar Holmön utanför, och går direkt på din slutsats att satsningen (kultur) lönar sig genom fler skattebetalare. Det stämmer säkert i nationalekonomin baserat på ett antal antaganden för att göra det beräkningsbart.

      För oss stämmer det dock inte. Jag är en småbarnsförälder som tillsammans med min partner har givit Umeå kommun 25 års skattebetalande ”gratis” eftersom vi båda är inflyttade i vuxen ålder.

      Vi väntar fortfarande på en lämplig förskoleplats som inte innebär många mil med bil i veckan då de enda platserna som har varit möjliga är Umedalen, Teg och Ersmark. Vi bor på Tomtebo, så det är inte en hållbar lösning för oss. Istället får vi ta tjänstledigt från arbetet tills en förskoleplats blir ledig. Tomtebo expanderar med allt utom service, nu igår läste jag att gatlyktorna ska släckas längs Tomtebovägen.

      Håll iallafall med om att, och det borde du kunna, det är provocerande att läsa om gratis resa och boende för journalister för några hundra tusen. För att de ska kunna rapportera om en helgs aktiviteter som har kostat flera miljoner (22 milj. läste jag någonstans). Samtidigt meddelar kommunen att man ska skära ner kraftigt på verksamheten i den öppna förskolan för att spara tre (3) miljoner över ett år.

      Det är saker som dessa som gör att vi nu tittar efter arbeten och boende i andra delar av Sverige. Det kommer säkert andra skattebetalare istället för oss, så i kolumnen blir det säkert plus/minus noll för kommunen.

 6. täftebo

  Hej! En sak jag undrar över är när o hur hälften av vindkraftsområdet vid Täfteå föll bort ur planerna? Jag menar det fanns ingen mkb eller nåt sånt då ännu som kunde prövas av länsstyrelsen så då måste de ha skett på initiativ av nån instans inom kommunen? Kan du ge info om hur o när det gick till? Ett litet problem man har som intresserad är att många av mötesprotokollen är uppladdade som ”bilder” o inte som sökbar text.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.