Öppna förskolan läggs inte ner, det är sanningen

Ibland blir jag lite besviken på hur media rapporterar. Det verkar som om en del inte kan läsa. Vi lägger inte ner Öppna förskolan och eftersom ni läsare inte får se våra pressmeddelande lägger jag in ett här som just handlar om den öppna förskolan

Öppna förskolan läggs inte ner
Umeå kommun – 2014-02-07 14:21 CET
Förändringen av öppna förskolan har ägnats kritisk uppmärksamhet i flera sammanhang på sistone. Den förändring som nu sker handlar inte om någon nedläggning av öppna förskolan.

Socialnämnden har under många år bedrivit öppen förskola. Verksamheten har utgjort en uppskattad mötesplats för föräldrar och deras små barn. Den förändring som nu sker handlar inte om någon nedläggning av öppna förskolan.

Verksamheten kommer att fortsätta att bedrivas i sina nuvarande lokaler på såväl Ersboda, Ålidhem, Backen och Teg. Verksamheten kommer fortsätta att vända sig till alla barn och föräldrar med öppethållande fyra halvdagar/vecka. Verksamheten kommer fortsätta att bedrivas i nära samarbete med landstinget.

Alla förstagångsföräldrar kommer även framgent att erbjudas föräldragrupp.

– I debatten framställs det som att vi rustar ner det förebyggande arbetet. Det är precis tvärtom, socialnämnden förstärker, i samverkan med skola och landsting, arbetet med tidiga insatser för barn och föräldrar för att förhindra behovet av mer omfattande insatser senare i livet, säger Nanna Forsgren, verksamhetschef.
Förebyggande arbete

Antalet förskollärare minskas förvisso, men samtidigt förstärks det förebyggande arbetet med såväl socialarbetare som familjebehandlare och en samlokalisering sker i öppna förskolans lokaler för att finnas nära de barn och föräldrar som har behov.

Orsaken till förändringen är att antalet barn i behov av omfattande stöd från Individ- och familjeomsorgen ökar. Öppna förskolans generellt förebyggande arbete behöver kompletteras med fler riktade insatser för att i ökad omfattning förebygga psykisk ohälsa bland barn och ungdomar.

– Det vore synd om diskussionen uteslutande kom att handla om en ganska marginell minskning av det generella öppethållandet, när det framför allt handlar om att man som familj ska ha en verksamhet att vända sig till för att ta del av såväl generellt som riktat föräldrastöd, säger Nanna Forsgren.
Socialnämndens beslut innebär fortsatt verksamhet för alla barn och föräldrar och ett förstärkt arbete med tidiga insatser för barn och föräldrar i behov av riktat stöd.

Läs på Mynewsdesk
Öppna förskolan läggs inte ner

Resurslänkar

4 kommentarer

 1. Roger

  När har media skrivit att Öppna förskolan läggs ned? Det har jag aldrig sett någonstans. Du borde komma med något exempel istället för att komma med sådan svepande kritik.

 2. Annapanna

  Skulle ju vara fint om länkarna funkade Lennart!!! Ställer mig dock fortfarande väldigt kritisk till ert beslut, men jag vill se ert beslut i text innan jag kommenterar ytterligare.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Ta kontakt med Eva Andersson som är socialnämndens ordförande för hon kan detaljerna om detta

 3. Pingback: Öppna förskolan | Veronica Kerr (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.