Borgs egen expert sågar skattepolitiken

Borgs egen expert sågar skattepolitiken. Anders Borg inrättade Finanspolitiska rådet som fick i uppdrag att granska regeringens finanspolitik. Dess ordförande heter Johan Hassler
och han säger nu att det var olyckligt att fastighetsskatten togs bort.

Han har sagt detta till moderata husorganet Svenska Dagbladet. Han tycker att fastighetsskatten är en trygg inkomstkälla och han menar även att ett återinförande skulle vara bra för bostadsmarknaden för reavinsbeskattningen som sker vid försäljningar har lett till inlåsningseffekter. Han tycker att politikerna inför valet duckar för de generösa ränteavdragen.

Jag tycker faktiskt att han har rätt. Visst fanns det brister i det tidigare systemet men de har med god vilja gått att rätta till. Samhället behöver en hållbar intäkt för att kunna bedriva den välfärd man vill ha och där är fastighetsskatten stabil över tiden.

De stora ränteavdragen gör även att ägorätten har en fördel jämfört med hyresrätten vilket är ett mycket orättvist system. Punktskatter tex. som är till som ett styrmedel för en bättre miljö är inte heller långsiktigt hållbart finansieringssystem.

Vi får se hur länge Hassler nu får sitta kvar. Som det är nu lånar Borg till de stora skattesänkningarna han genomfört och som gett mest till de som tjänar mest. Att låna till konsumtion är inte heller långsiktigt hållbart. Det skulle vara hälsosamt med en by genomgripande skattereform för det har blivit för många ingrepp i den stora reformen som gjordes för ca 20 år sedan

2 kommentarer

  1. Britta Sethson

    Håller med dig Lennart

    Man måste ha en skattebas som håller. Fastighetsskatt är inte fel.

    Sen är det inte bara en ny skattereform som behövs. Vi behöver se över hur trygghetssystemen är uppbyggda. Det känns mer och mer som ett lappverk som inte täcker. Finns för många revor. Man borde lära av Umeås exempel med ungdomstorget där vi har lagt ihop alla aktörer från olika myndigheter för att bilda ett starkt nät som lyfter de som håller på att falla igenom. Så borde det fungera överallt.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Den är i alla fall stabil även om den förar hade vissa avarter som jag skriver i bloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.