Svenskarna säger nej till skattesänkningar

Svenskarna säger nej till skattesänkningar. Svenskarna har aldrig varit så negativa till skattesänkningar som nu. Det är den så kallade SOM undersökningen som görs av Göteborgs universitet som visar på detta. Man kan också säga att det är rekordmånga som inte vill sänka skatten.

För andra året mäts också inställningen till vinster i välfärden och där säger 7av 10 nej. Motståndet har ökat med 5%. Undersökningen visar också att fler blivit positiva till offentlig sektor.

Det här är inte alls förvånande. Folk vill ha en bra skola, sjukvård, äldreomsorg, bra vägar, fungerande järnvägar, ja listan kan göras längre. För oss i Umeå har välfärd gått före skattesänkningar. Många som fått sänkt skatt ser att det finns andra värden som att det är bra att våra äldre får omsorg, även högavlönade vill ha bra sjukvård om man blir sjuk och barnen behöver en bra skola.

Självklart har de stora skattesänkningarna gett mindre välfärd då all välfärd betalas vi skatt. Landsting och kommuner har inte fått kompensation för de volymökningar man haft både när det gäller äldre och barn och unga. Regeringspartierna brukar säga att aldrig har kommuner och landsting haft så mycket pengar och det stämmer men folk blir fler äldre och äldre och fler behöver vård och omsorg. Pengarna har helt enkelt inte kompenserat för volymökningar och inte heller för de nya och dyrare behandlingsmetoderna inom sjukvården.

Ska välfärden garanteras så behövs det mera pengar och dessa pengar ska staten stå för. Kommunalskatterna är tillräckligt höga och höjningar av den skatten slår hårdast mot de som har det sämst och som har de lägsta lönerna. Jag tror det är en medveten strategi från alliansen att det är kommunerna som ska höja skatterna för att säkra välfärden för då kommer höginkomsttagarna lindrigare undan och bördan på låginkomsttagare blir högre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.