Ras i matte på KTH och Chalmers

Ras i matte på KTH och Chalmers. Så löd en rubrik under helgen på Text TV och rörde en artikel i Svenska Dagbladet. Det här är oroande för Sverige som en nation som satsar på hög kunskap.

Motivet till rubriken var att hela 20% av studenterna som började sina studier för att bli civilingenjörer vid KTH klarade inte ens grundskolenivån i skolans eget diagnostiska matteprov.

Det är dubbelt så många jämfört med 1998. Andelen studenter som nådde högsta poäng halverades i samma jämförelse.
För Chalmers i Göteborg, som i höstas beslöt att ge precis samma prov som 1992, var resultaten likartade. I majoriteten av frågorna var andelen som svarade rätt hälften så stor som 1992.

Det här tycker jag är mycket oroande och vi vet inte vad det egentligen beror på. Visst är det en hård debatt om de sjunkande resultaten och förslag på förändringar finns men jag är orolig att eleverna inte har fått den utbildning de har rätt till och det är och måste vara skolans ansvar att se till.

6 kommentarer

 1. Daniel

  Utbildning är skolans uppgift. Men i och med att det är en till 100% politiskt styrd organisation är det politikerna som bör stå till svars. Hur många politiker har tagit ansvar för de vikande skolresutlaten? Svar: ingen.
  Hur många politiker skyller ifrån sig på andra? ¨
  Svar: alla.

 2. lf

  Ja, du Lennart Holmlund det är oroande att du inte kan kommentera de frågor du får på bloggen.Det är oroande att en ledande politiker inte vill besvara kommentarer.Varför inte det ?

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det har jag inte tid till och det finns många som inte tål dagens ljus

 3. Erik

  För en gångs skull håller jag med dig, åtminstone delvis. Om det finns för få duktiga mattelärare hur ska då skolan kunna se till att alla elever får uppleva matematikens storhet? De flesta studenter som är duktiga i matematik befinner sig antingen på Chalmers eller KTH. Även här i Umeå finns ingenjörsprogram som har bra renommé. Dessa studenter skulle aldrig i idag drömma om att bli lärare i matematik. Lönerna är låga och vem vill ”kriga” med elever som är stökiga. Dessutom är många av de blivande ingenjörerna redan från start uppvaktad av de stora företagen både i Sverige och Norge.

 4. Kenneth Sahlen

  Märkligt att det alltid är skolans fel att man inte lär sig. När ska någon lägga samma ansvar på eleverna och deras föräldrar ? Det vore på tiden att normen införs att man först och främst ifrågasätter om man själv har gjort sitt bästa istället för att alltid skylla på andra och annat, när man inte har lyckats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.