Ursäkt

Jag, Lennart Holmlund, hade i förra veckan ett mycket uppmärksammat blogginlägg om tiggeri i Umeå. Blogginlägget om tiggares vardag stämmer inte överens med verkligheten. Jag ber därför offentligt om ursäkt.

Det var fel av mig att gå på andras uppgifter och sprida detta vidare på ett sätt som kan skada människor i utsatta situationer. Jag tar avstånd från all främlingsfientlighet. Jag ber om ursäkt för mitt agerande och vill särskilt ge den romska befolkningen en offentlig ursäkt.

I fredags förra veckan träffade jag Satu Lindgren, romsk brobyggare i Umeå kommun, för att tala om blogginlägget. Vi kommer att ha fler träffar framöver för att diskutera hur vi kan se till att Umeå upplevs som en välkomnande stad.

21 kommentarer

 1. Gunnar Karlsson

  Bra gjort Holmlund. Ännu bättre skulle det vara om du kan ordna så att dessa stackare tas om hand av samhället så att dom slipper tigga vilket är förnedrande för alla.

   • Sven Nyström

    Exakt! Det borde Reinfeldt och hans rövarpack ta hand om. Kommunens uppgift är att rensa haschsprutor från gatorna och se till att simhall och annat fungerar som det ska!
    Ps. Lätt att det blir fel, vi förlåter dig angående tiggeriet.
    Keep up the good work Lennart!

 2. Fredrik Rönn

  Hej Lennart,
  vad glad jag blir!
  Ditt inlägg förvånade mig faktiskt förra veckan, och detta inlägg uppskattar jag mycket. Oavsett partisympati så tycker jag att vi alla borde fundera på hur man hanterar denna situation på ett äkta Umeåvis. Hur man gör i en modern, öppen och tolerant stad där man är kända för att vara just inkluderande. Jag har inte alla svaren, men tror att många skulle vilja göra någonting för att vi inte skall vara en stad där man tittar bort, utan en stad där man gör nånting istället.
  Må vi tillsammans finna något sätt att agera och visa medmänsklighet!
  hälsningar / Fredrik

 3. Leon

  Vadå be om ursäkt? Och vad menar reportern när han ställer frågan ”Har ni 0 tollerans mot sånt här” Dvs 0 tollerans för sanningen?

  Och hur var det med ”Vi gillar olika”? Gäller det bara så länge man tycker rätt enligt PK-mönstret eller? Som en annan skrev om en annan sak, men som även gäller här: What is ’freedom of speech?’…Not being allowed to speak?

 4. Marcus_T

  I en tid av førljugenhet er det å seja sanningen en revolusjonnær handling.
  – George Orwell (1984).
  Det er skammelig å lesa denna pudel. Sverige lider av Veritofobi. Sanningsredsla.
  mvh från Oslo

  • Sven Nyström

   I Oslo lider ni av Sverigefobi. Lennart är vår främste ledare, vältalig och påläst när det gäller det mesta. Ibland blir det fel, men han är ju inte sämre än att han kan ändra sig.
   God helg käre granne.

   //Svenne

 5. Pingback: Lennart Holmlund avbokas som 1 maj-talare efter sanningar om tiggare « Avpixlat

 6. Lennart Andersson

  Jag är glad att du ber om ursäkt, det hedrar dig. Många i Rumänien och i Bulgarien lever extremt fattiga liv. Som sossar får vi aldrig lura oss till att slå på den som ligger eller som SD gör spela ut de svaga mot andra svaga. Människor är människor och lika värde. Sedan kan man förstå att tiggeriet för många upplevs som ett problem, speciellt som vi i sverige levt ganska skyddade länge men alla tider har sina utmaningar och problem. Själv tror jag mycket på EU och de öppna gränserna. På sikt så ökar välståndet fort. Se bara på hur Polen utvecklats under de drygt tjugo år som gått sedan muren föll. Utan öppna gränser och fri rörlighet så hade det aldrig skett.

 7. Fafhrd

  Snälla du, man är inte främlingsfientlig för man pekar på sanningen!

  Kul ”demokrati” ni har inom S, gör minsta avsteg så riskerar man att åka ut etc…
  Fast det verkar ju vara samma inom alla partier när man inte är politiskt korrekt..

 8. Alexander

  Det du sagt kan jag verifiera från Västerås. Tragiskt att du ”hotats” att ta tillbaka det du sagt. Ett bevis på dagens debattklimat. Påminner om DDR på 80-talet.

 9. Mikael

  Fegt att inte stå upp mot journalister när dem har sina ”drev”! Speciellt när man har rätt. Det var inget rasistiskt i det där inlägget. Hur kan det ha gått så långt i Sverige, att man måste be om ursäkt för ett sådant blogginlägg? Andra länder skrattar åt oss!

 10. Gunnar Karlsson

  Hej Holmlund, förstår att allt blivit för mycket men jag hoppas att du mår rätt bra ändå.Vi kan alla begå misstag som du vet säkert.

 11. nisse

  Hej Lennart, som gammal sosse har jag lärt mig att hålla mig till sanningen, har en zigenare stulit så är det bäst för alla att det tydliggörs – men det betyder väl inte att alla zigenare stjäl.
  Nils

 12. Erik

  Det var din åsikt samt mångas andras. Varför låtsas och göra en pudel när allt fler ser att kejsaren är naken?

 13. Fredrik

  Lennart, du är en man i beskedlig ålder. Hade du inte mått bättre och rakryggat kunna gå gatan fram genom att stå för det du sagt, det är ju trots allt helt sant. Du borde skämmas som inte står upp för dina åsikter och försvarar dem. Du är politiker och har som alla i sverige RÄTT att säga vad du tycker och tänker, dina åsikter, osv utan att bli trakasserad för dem.. STÅ för vad du sagt, du har större stöd än du kan ana.

 14. Stefan L

  Var inlägget skrivet i affekt, eller kom det från hjärtat? Idag ska vi tydligen skämmas för att säga någonting som kan uppfattas som negativt om människor från andra länder men frysa ute alla de som växt upp i miljonprogramssverige men halkat och hamnat i utanförskap pga av missbruk, kriminalitet eller psykiska sjukdomar.

  De största hjältarna vi har är de som avslöjar missförhållande och vågar stå för ”sanningen” medans vi, som gripna av en kollektiv masspsykos, gemensamt ska straffa och tvinga de som inte delar ”sanningen” till skampålen tills de säger att de ändrat uppfattning och ber om ursäkt – officiellt.

  Vem i hela världen kan man lita på…

 15. Peder

  Bra att någon vågar skapa debatt i Umeå! Tråkigt att du kände att du behövde ursäkta. Jag anser också att tiggeriet är samordnad och kan liknas vid hallikfasoner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.