Undra på att förskolan blir så dyr

Undra på att förskolan blir så dyr. På olika sätt jämför vi än det ena och än det andra med varandra. Vi har förskolor där varje barn har ca 14 kvm per barn. I Lund är ca 10 kvm per barn och i stockholm är under 10.

Det här innebär självklart att vi får mycket högre hyror. Nu vet jag inte hur man gör om man bygger mindre lokaler när barngrupperna ska vara mindre. När det gäller skolorna byggda för dubbelt många elever.

Jag tror att trots att vi tagit ett program för lokalerna att det måste ses över och kopplas närmare budget. Vi har sett att investeringsbudgeten förbrukas inte och den tränger då undan kostnader för verksamhet.

2 kommentarer

  1. Johan Carlström

    Hej Kommunalrådet.

    Två reflextioner i all vänlighet.

    Är hyran per kvadratmeter densamma i stockholm, lund och Umeå? För om inte så är ju jämförelsen inte giltig i något sammanhang.

    Är det också så, att vi ”måste” följa samma lokalytesnitt som de gör i t ex storstaden stockholm per barn? Där både mark, byggnadskostnader och underhåll troligen är mycket dyrare än här, där vi faktiskt är. Har du förresten tittat på hur lokalytesnittet ser ut på de ålderdomshem vi har här, mot för i södra sverge? Att snåla in på de ”små” i samhället både i lokaler, personal samtidigt som kraven på utbildning, pedagogik och mål för förskolepersonalen ökat är väl kanske lite ”billigt”. Men gör samma jämförelse för ålderdomshem så får du kanske fundera på om det kan vara något att snåla in på. Den frågan kanske ligger närmare tillhands. Pesonligen anser jag att vare sig de små som ska in i samhället ska snålas på, lika lite som de som arbetat ett helt liv ska snålas på heller för en delen. Den äldre generationen, däribland du. Har byggt, slitit, slagits för och utvecklat det samhälle vi har. Ingen ska snålas på enligt mig.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Det skiljer nog från fall till fall i varje kommun och det beror på när de är byggda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.