Idrottens krav på kommunerna

Idrottens krav på kommunerna. Det finns snart ingen hejd vilka krav idrotten håller på att ställa på kommunerna. Nu senast är det diskussioner om hur mycket publikkapacitet som ska behövas för att arrangera SM i simning. Jag vet att man här funderar på hur man ska lösa detta vid ett samlat SM.

Vi får väl se vart man landar men det är orimligt att Sveriges kommuner ska bygga anläggningar för en viss tävling som man ska hålla kanske vart 10-15 år. Bygger man så stora och omfattande anläggningar som bara behövs någon enstaka gång innebär att man tar pengar från ungdomsidrotten för resurserna räcker inte till allt. Nu är inte simningen unik på det sättet det har skett där tidigare och även inom andra idrotter.

I Umeå har vi satsat oerhört mycket på många olika sorters anläggningar och nu bygger vi en 50 metersbassäng vilket få gör idag då kostnaderna blir för höga. Vi är en av kommunerna som i hela Sverige satsar mest pengar på anläggningar över huvud taget och de stora nyttjarna är barn och ungdomar.

Idrotten blir dessutom mer och mer proffesionell och inom många områden har det mer eller mindre blivit en näring med bolag och enligt EU så får man inte ge statsstöd till näringsverksamhet. Många kommuner har satsat pengar på stora arenor inte minst i Stockholmsområdet med nu senast Friends Arena där statliga Järnhusen är med som delägare vilket jag tycker är mycket märkligt att ett statligt bolag kan och får göra. Vad jag vet har det inte skett på någon annan plats än just Friends Arena som dessutom som det ser ut är ett ekonomiskt fiasko. Då borde staten via sina bolag vara med och bidra till att även andra orter kan ha stora arenor.

I övrigt tror jag utan att vara säker på det att i Stockholmsområdet är det sämst i hela landet med anläggningar per capita. Jag tror inte hela Storstockholmsområdet har lika många konstgräsplaner som vi och de satsar betydligt mindre på idrotten för barn och unga än vad vi gör. Den typen av bedömningar tycker jag att den samlade idrotten borde ta ställning till när man fördelar arrangemang.

Utan anläggningar för barn och unga kommer Svensk idrott sakta men säkert dö ut. Dessutom vet vi att allianspartierna inte tycker att idrott tillhör välfärdens kärna. Vi tycker tvärt om och att den är en viktig del i det förebyggande arbetet för barn och unga tillsammans med kulturen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.