Ta för allt i världen inte död på hyresrätten

Företagsbeskattning är ett hot mot hyresrätten. Våra tjänstemän i kommunen var på ett seminarium som gick igenom nya förslaget till företagsbeskattning. Förslaget vill skydda skattebasen i Sverige och göra att man ej kan dra av räntor i Sverige och ta upp intäktsräntor utomlands. (Riskkapitalbolag m.m) Det är inte fel men man kan inte genomföra det som det är tänkt.

Det här förslaget innebär 3,2 miljarder i ökade skatter för bostadsbolagen. För SABO kostar det mer än en miljard och för en nyproducerad trerumslägenhet en hyresökning mellan 750 och 1000 kr i månaden. Det är med andra ord ett förslag som mycket kraftigt kommer att minska byggandet av hyresrätter och höja hyrorna och skatten på boendet. Skatt på boendet slår blint mot alla och det slår hårdast mot de med låga löner

Vi behöver hyresrätter mer än någonsin idag och ett viktigt instrument för att inte privatpersonernas skuldbörda ska öka och vi ska hamna i en fastighetsbubbla. Hyresrätten har redan idag de sämsta förutsättningarna på grund av skattesystemet och det skulle bli ännu sämre om det här förslaget går igenom..Hela Sverige har behov av hyresrätter och det finns många privata företag som också vill bygga nu.

Det här förslaget får inte genomföras och det är beklagligt att inte Anders Borg gett sådana direktiv till utredningen att det ska finnas en politik för hyresrätten. Nu ska förslaget ut på remiss så det finns möjligheter att kasta det i papperskorgen i denna form och jag förutsätter att mitt parti aldrig kommer att genomföra ett förslag som tar död på byggande av hyresrätter. För nybyggnationer skulle ett bortagande av momsen kunna kompensera detta men de lägenheter som nu produseras kan inte få denna chock.

Ge besked nu för annars stannar den nödvändiga produktion av hyresrätter av i väntan på utredningen

Det är detta som är orskaen till att det blir en ytterligare skatt för de som hyr sin lägenhet.

Förslaget innebär att avdragsrätten för räntor tas bort. Man får återlägga den till beskattning. Det är inte så många bolag som kan investera i produktion och bygga hyresrätter utan att låna.

Man får i fortsättningen inga avdrag för räntor till hyresrätter. Privatpersoner får dock dra av ränta till bostadsrätter och egna hem. Ytterligare ett missgynnande av hyresrätten. En katastrof för både Bostaden och de som tänkt bygga privata hyresrätter.

Detta var en kort version av ett förslag som inte får genomföras för då blir det stopp för byggandet av hyresrätter. Det här är från någon utredning som Anders Borg tillsatt för att täppa till vissa krypål som har gett avancerad skatteplanering.

Som jag skrev nyss så får inte detta genomföras för då byggs inga bostäder eller hyrorna blir så höga att ingen har råd att bo. Det finns ute i Europa de som tycker och är rädd för att Sverige kan hamna i en bostadsbubbla då det sker för låga egna insatser och för lite amorteringar och skulderna bara ökar. Vad händer om räntan stiger med 2 %

En kommentar

  1. andersforss

    Jag håller med dig Lennart, dock anser jag att problemen ligger mycket djupare än så vad gäller företagsbeskattningen.

    Boven finns snarare i de dubbelbeskattningsavtal som är rådande för tillfället. I min blogg här på VK under rubriken Anders tankar om politik beskriver jag djupare vart jag anser attproblemen ligger, och varför Anders Borg och Alliansen i stället för att lappa hål i en redan rutten båt som ständigt får nya hål i stället borde titta på hur man permanent kan lösa problemen.

    Det är bra att du står på dig och tycker till om dåliga förslag, det behövs fler som dig i politiken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.