Vad är det i Stockholm som lyfter Sverige

Vad är det i Stockholm som lyfter Sverige. Stockholm har en bra tillväxt men vad är det som växer egentligen. Inte är det så mycket som gör att Sverige får exportinkomster förutom besöksnäringen och då menar jag turister, shopping och kultur.

Däremot växer Stockholm på grund av all offentlig verksamhet som ligger där med alla stora myndigheter med mera. Stockholm växer också för alla huvudkontor medan deras verksamheter ligger ute i landet men där ledningarna tror att det är bäst att vara i Stockholm. Men är det bäst och effektivast.

Har inte sett några mått på effektiviteten men den måste vara låg på grund av en trafikinfrastruktur där mycken tid går åt till resande i tjänsten och till och från jobb och lämnande och hämtande på dagis. Mycket långa dagar för många som jag tror sliter hårt på människorna. Vad det är för fördelar att bo där som pensionär är svårt att se?

Kostnaderna för boende och andra konsumtionsvaror är höga och det är väl det minsta man kan säga om hyror för kommersiella lokaler men även priser och bristen på bostäder är enorm. Uppstår en bostadsbubbla måste risken vara störst där för gamla hus är betydligt dyrare än vad det kostar att bygga nytt på andra orter. Visserligen är löneläget högre men hur ser det ut med nettot när alla kostnader är betalda.

Visst har storstaden många positiva effekter men många negativa som man inte kan bortse. Jag har berört tiden för de som bor där men utbudet är bättre i allt. Om man jämför med Umeå så ligger vi mycket bättre till när det gäller tryggheten.

Vi har betydligt mindre våld och missbruk och allt som följer i dess spår. Jag tror att det finns en övertro på att Storstockholm är den bästa platsen för utvecklingen där rotationen på arbetskraft är en stor nackdel för näringsliv och även den offentliga delen.

Det finns mycket mera som jag skulle kunna ta upp men inte mycket av exporten produceras där. Däremot tycker jag det är märkligt att regeringen så hårt drivit centraliseringen inte minst med den nya teknikens möjligheter att driva verksamhet

Jag är som sagt inte emot stora städer och att inte människorna ska få bo där man vill. Jag är snarare kritisk mot oss själva som är så dåliga på att tala om de fördelar de finns för företag och människor att till exempel välja och bo tex i Umeå.

Vi har ju allt och vi har bra miljöer för barn ungdomar och vuxna. För idrotten och inte minst för den som riktar sig till ungdomar och deras möjligheter ligger vi hur långt som helst före Storstockholm

Vi alla i Umeå måste bli bättre på att tala om hur bra det är att leva och bo i Umeå. Bra utbildning, lätt för företagen att få tag i kompenent arbetskraft, vi har en bra livsmiljö nära till natur och rekreation, vi har en timmes restid om vi ska till Stockholm, vi har bäst bredband i västvärden, vi har bra kultur, kulturmiljö, bra fritidsmöjligheter för ung och gammal, bra infrastruktur, bra offentlig sektor som behöver den och bra samarbete över gränser ja det finns mycket mer som är bra för att leva och bo i Umeå

Eu har visat att man får ut bättre tillväxt om man satsar i andra städer än i huvudstäder Detta presenterades av eu-kommissionens chefsanalytiker Lewis Diijkstra på Open Days i oktober.

4 kommentarer

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Självklart. Den här regeringen har dödat både jordbrukspolitiken och regionalpolitiken

  1. @nders

    Du har en del poänger Lennart.
    Men är det inte dags att ta fighten för exempelvis montering Volvo i Umeå?
    Är det verkligen läge att låta kapitalet styra över var saker och ting produceras.
    Varför är arbetslöshet bättre i norra Sverige än i Centraleuropa?
    Varför förflytta jobb från Sverige ut i Europa? (dessutom med bidrag från EU)
    Varför olika regler för anställda/nställningstryghet i en Europeisk gemenskap?

    Är inte detta något att ta upp som valfrågor?

    Jag tror att utan dessa frågeställningar förlorar ni valet ännu en gång.
    Utan konkret politik som motverkat detta får ni ABSOLUT INTE min röst.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      jag håller med om detta med regler. Volvo har ju fått permiteringslön för de som jaobbade på monteringen i Belgien mendan dåvarande näringsministern och arbetsmarknadsministern sa att man inte fick ha det så för EU när vi krävade lika regler. Volvo sisste självklart att regeringen hade fel. Monteringen är körd fastän vi kämpat hårt för den nu är det andra saker som behöver utvecklas på fabriken. Det här är effekterna av Renaultköpet där man inte tagit hem någron samordning alls tidigare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.