Bönderna betalar Ryssbojkotten

Bönderna betalar Ryssbojkotten. EU har beslutat om sanktioner mot Ryssland för deras agerande i Ukraina. Bra ur en del synpunkter men fel ur andra. Livsmedel och främst mejeriprodukter får inte längre exporteras till Ryssland. Ryssarna förbjöd importen.

De som får betala detta är bland annat Sveriges bönder. Europa har exporterat mycket stora mängder mejeriprodukter till Ryssland som är större än hela Sveriges mjölkproduktion. Det har uppstått en stor överproduktion vilket pressar priserna och bönderna får mindre betalt för mjölken.

Bönderna i Sverige får ta kostnader för att EU med stöd av den Svenska regeringen var med beslöt om sanktioner mot Ryssland. Någon kompensation för detta får inte bönderna. Det finns en uppenbar risk att detta slår hårdast mot mjölkbönderna i Norrland då det svårast att få lönsamhet här.

Om inte kunderna är beredd att betala mer för Norrländska mejeriprodukter blir det färre som levererar mjölk och fler åkrar läggs i träda. Sverige har en del regler som gör att det är dyrare i Sverige att vara bonde som också tär på det svenska jordbruket och där har inte heller regeringen gett kompensation till våra bönder. Nu kommer statligt subventionerade jordbruk i Europa att skölja sin produkter över Sverige och den döende landsbygden är på väg bort.

Andra som kommer att lida av bojkotten är självklart ryssarna själva och då blir det främst den stora mängden fattiga. Rysk import beror självklart på att de har för liten produktion. Priserna i Ryssland stiger , bristen ökar samtidigt och det drabbar de som har det sämst. Så detta slår även mot den egna befolkningen i Ryssland. Krig och oroligheter borde ha gått att förbjuda men så är det inte när politiker på hög nivån använder människor som vapen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.