Överklaganden är orsak till bostadsbrist

Överklaganden är orsak till bostadsbrist. Ni har hört det från min sida många gånger och kommer att få höra det igen. Nu framgår det i en rapport som fastighetsägarna gjort, en rapport som heter ” Inte på min bakgård” Överklaganden av bygglov och detaljplaner försenar tusentals bostadsbyggen varje år säger rapporten som Dagens Industri läst.

Enligt Fastighetsägarna kan byggprojekt försenas i upp till tio år vid överklagan av detaljplan eller bygglovsansökan. Skymd sjöutsikt verkar vara främsta anledningen till överklagan då sju av de tio kommuner där det överklagas mest ligger vid havet. Däremot visar rapporten att problemet inte är något storstadsfenomen då Stockholm, Göteborg och Malmö ligger under snittet för antal överklagande per invånare.

Det märkliga är att ingen törs eller vill göra något åt detta. Det fins också många andra regler som gjort att bostadsbyggandet inte kommer igång men också regler som gör att det blir alldeles för dyrt att bygga. Bullerregler är regler som gjort det omöjligt att bygga främst små lägenheter och jag tror inte fd bostadsministerns nya regler hjälper.

Jag tror det saknas kunskap bland tjänstemän på regeringskansliet och att många som jobbar där inte vet hur det ser ut i verkligheten. Vi har bostäder i gamla områden som människor trivs bra i med bra innemiljöer men som slukar för mycket energi och det är ingen konst att bygga bostäder med mycket låg energiförbrukning och som är hur tysta som helst.

I städer ligger det alltid trafikstråk mellan husen och så länge det finns fordon bullrar det mer eller mindre men som sagt det går att åtgärda inomhus så att man kan sova gott utan att sömnen störs och ventilationen och bra inomhusluft det fixar tekniken. Överklagandesystemet måste man åtgärda för idag har det inga konsekvenser om man överklagar utan att ha rätt och även om det sker på osakliga grunder

2 kommentarer

  1. Pingback: Lastest Hur Bygger Man Hus News - Scandinavian Windows

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Jag redogörde för vad fastighetsägarna sagt och vad vi vet. Jag kan tala om att vi vet mer än VK och alla andra media i den frågan och om det råder det inga som helst tvivel eftersom det är kommunen och inte VK som har planeringsprocessen. Vi har saknat bostadspolitik och en politik för hu man planerar i åtta år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.