Kommunerna fick ta över när staten skar ner

Kommunerna fick ta över när staten skar ner. Det var den politik alliansen drev så att staten kunde sänka skatterna

Kommunerna tar ett allt större ansvar för personlig assistans visar en ny rapport från SKL. Sedan 2009 har kostnaderna stigit kraftigt och orsaken är främst Försäkringskassans strängare bedömningar. De hade fått den borgliga regeringens uppdrag att göra så

Nu tycker Anders Knape (M) att staten måste ta det full ansvaret för att enskilda inte ska behöva komma i kläm. Staten måste också se till att övervältringen av kostnader till kommunerna upphör sa han Media har under senare år uppmärksammat att personer som länge haft personlig assistans genom Försäkringskassan får stödet helt eller delvis indraget

. Assistansberättigade vittnar om en stor ovisshet om vilket stöd samhället kan erbjuda och vilket stöd man har rätt att få. Ökade kostnader för kommunerna SKL kan nu i rapporten Vad kostar verksamheten i din kommun visa att den striktare behovsbedömningen från Försäkringskassan ger avtryck i den nationella statistiken.

Mellan 2009 och 2013 har kommunernas kostnader för personlig assistans ökat med 50 procent. Det motsvarar enligt SKL:s beräkningar över 900 miljoner kronor och är en konsekvens främst av att Försäkringskassan dragit ner på sitt stöd. Jag vill påminna om vad jag sagt i många år att staten för över kostnader på kommunerna utan att kommunerna kompenserats

De assistansberättigade blir hänvisade till kommunerna som tvingas ta ett allt större ansvar.Problem med två huvudmän Modellen med två huvudmän leder ofelbart till problem både för assistansberättigade och för kommunerna, har Anders Knape.sagt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och lagen om assistansersättning fyller i år 20 år. Reformen var ett stort framsteg mot full delaktighet och jämlikhet i levnadsvillkor för personer med omfattande funktionsnedsättningar. SKL anser att staten behöver ta det fulla ansvaret för reformens finansiering och se över modellen med två huvudmän.

Det är väl ingen som undgått att höra mig säga att regeringen har fört en politik där man vältrat över kostnaderna på kommunerna för att ha råd med skattesänkningar. Det här måste upphöra och kompenseras tillbaka och i det här fallet kan staten gott och väl ta över hela ansvaret

4 kommentarer

 1. Liberalen

  Den som sedan 20 år har drivit en verksamhet (skolan, barnomsorgen, äldreomsorgen) som ständigt kostat mer än motsvarande på andra håll, utan att kvaliteten varit annat än medioker, ska tala tyst om att vältra över kostnader.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Du Mats som säger dig vara liberal och borde vara läskunning. Det jag skriver är från SKL som gjort beräkningen hur assistansersättningarna stigt med 900 miljoner då staten dragit ned på försäkringskassan. Den som uttalt sig är SKL,s moderate ordförande Anders Knape. Alla i kommunpolitiken till och med folkpartisterna delar den uppfattning som jag skrivit iom i bloggen. Hur har det blivit med läskunnigheten på TEg

 2. Erik

  Du nämner inte att kommunernas ekonomier svällde med 25 procent under det goda åren 2000-talet. Och jag tror inte att de fett som kommunerna la på sig hade med välfärdssektorerna att göra.
  Och det är väl bra att Staten har koll på kommunerna som att de i största möjligaste mån blir vid sin läst och inte lägger skattemedel på en massa krims krams.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.