Ingen invigning av Väven nu på fredag Väven…

Ingen invigning av Väven nu på fredag Väven är det bolag som bildats av kommunen och Balticgruppen för det var den enda modell som gick att finna för att få ett sånt kulturkvarter med det modernaste biblioteket.

Ordet väven kommer egentligen från arkitekterna i snöhätta och betyder att väva ihop de olika kulturaktiviteterna och offentligt med det privata.

Däremot inviger vissa av kommunens kultur sina verksamheter men Kvinnohistoriska museet inviger sitt på lördag. Bolaget som är väven är till hälften var ägt av Balticgruppen och kommunen.

Det här kvarteret är nog det mest effektiva som byggts och med sådan tidspress men där man kommit till en totalhyra på runt 40 000 kr per kvadratmetern. I går då jag träffade Tjänstemän och politiker från Kiruna kändes som om de trodde att vi skröt när vi talade om kostnader och hyra att de låg betydligt högre.

Det är organisationen och sättet att upphandla som gjort det möjligt genom att vi köpt den totala ledningen av Baltic och där de haft oerhört många entrepenörer som gjort jobbet. Det här ska vi presentera när Väven invigs

Jag tycker det var synd att inte bolaget kunde beredas plats för att göra en invigning av allt som Väven egentligen är

Den egentliga byggstarten skedde den 21 nov 2011 och att färdigställa ett sånt projekt på tre år tills det blev klart måste vara världsrekord och Kiruna trodde inte sina öron när det fick höra detta. Juli 2011 bildades bolaget, projektering startades i augusti, överklaganden hanterades.

Även om jag nu slutar är det som skett i projektet både med kostnader och färdigställande rätt väg att bygga stora projekt och hoppas att kommunen finner liknande vägar liksom byggandet av bostäder så hyran blir lägre.Jag säger som Martin Luther King sa ”Jag har en dröm” och det är att alla kommunala projekt kunde bedrivas på detta sätt i framtiden men då måste det bli till ett helt nytt arbetssätt internt i kommunen på alla plan i byggprocessen.

Skulle vi byggt på samma sätt när det gäller ett projekt från start till mål då hade vi haft betydligt billigare lokaler. Det är jag helt säker på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.