Bort med fusket i transportnäringen

Bort med fusket i transportnäringen. Nu har chaufförer en protestaktion mot att en makedonisk chaufför friades trots att han körde med falskt körkort.

En del av fusket är att utländska åkare kör mer i landet än man får. Det som de bryter mot är vad som kallas cabotagereglerna. Man får köra tre transporter i Sverige under en vecka. Vet inte om det betyder att du får lasta enbart tre gånger för få har du gjort tre transporter.

De tusentals chaufförer som kör här stannar längre och många i flera månader i sträck. Risken nu när man inte får chaufförer fällda som saknar körkort att det blir ännu mer olagligt åkande där chaufförerna har mycket låga löner. Det blir lönedumpning.

Det här måste det sättas in kontroller på så att de följer de lagar som gäller och de borde vara hur enkelt som helst med att kolla färdskrivare och fraktsedlar. Sedan ska de straffas och göra rött för sig och det är väl bara att ta bilen i beslag.

Svenska chaufförer straffar man omedelbart och med dryga böter. Här måste regeringen ingripa med polisens hjälp med det fusk som sker. Man borde även kunna avgiftsbelägga vägnätet på något sätt då svenska åkare får betala skatt. Åkarna från andra länder kommer med bilarna fulltankade och betalar inte någon skatt för att de nyttjar våra vägar.

Det kanske behövs ny lagstiftning om man inte kan straffa osunda utländska åkerier nu. Se till att Svenska åkare kan konkurrera på lika villkor. Annars råder inte den fria rörligheten. Den kanske inte ens finns då svenska åkare får betala för sig i andra EU länder

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.