Västerbottens media är födda negativa

Västerbottens media är födda negativa. Jag är helt säker på att Västerbottens media är en av de mest negativa . Allt arbete går ut på att hitta någon som har något att klaga på och något som är negativt. Tar bara som exempel de som inte fick som de själva ville när det gäller kulturhuvudstadsåret.

Jag tycker det är dålig kunskap om den kommunala ekonom. Skatter, inkomstutjämning och kostnadsutjämningen borde man kunnat tala om att alliansens politik gav stora negativa effekter för Umeå kommun nämligen att vi fick betala 60 miljoner mer i kostnadsutjämningen till rika Stockholmskommuner med låg skatt och att vi tappade många tiotals miljoner när fastighetsskatten för den miljövänliga vattenkraften ökade.

Det är många företagare som menar att allt negativt som skrivs är ett allvarligt hot mot tillväxten i Umeå och länet i övrigt. Vem tror att det går att få nya etableringar till kommuner där man ockuperar en arbetsplats som en sjukstuga i mer än ett år och som mer eller mindre fått medias stöd trots att den är olaglig och vem går till ett besök när folk sitter och kollar vilka som besöker den.

Den vanligaste frågan jag fått av näringslivsföreträdare och företagare har varit varför jag tror att media bara koncentrerar sig på det som är negativt. Då menar de inte bara i det offentliga utan även hur näringslivet behandlas. De tycker Umeå är en bra kommun att bedriva verksamhet i och vill utvecklas här i Umeå med god tillgång kompetent folk.

När det då gäller skydda varandra så har VK och VF samma ägare och inte blir det kritik mot höga kostnader för dödsannonser. Nu finns det helt andra sätt att förmedla att någon anhörig dött eller någon annan i bekanskapskretsen än att annonsera. Det går att göra mycket annat för att hedra en anhörigs bortgång än att annonsera. Den kommentaren fick jag i min blogg för någon dag sedan.

Nu klagar man bittert i hela Sverige och att tidningsbranschen är en krisbransch. Man ska kanske börja fundera på om vad det beror på att det går dåligt. Jag tror att folk börjar bli trötta på att allt bara är negativt. Jag är inte emot att politiker och vad de gör granskas men allt är inte negativt varken i politiken eller i näringslivet

VK har ägnat mycken tid och kraft av romerna och visat hur du har det i sitt hemland. Inte mycket har framkommit om varför regeringen i Rumänien diskriminerar romer och hur de tänker rätta till detta även om det fanns lite om detta i dagens tidning. Inte heller har VK ägnat kraft åt att ta reda på vad EU gör för att tvinga den Rumänska regeringen att vidta åtgärder.

Det gick bra för EU att trycka på Grekland och andra länder som inte skött sin ekonomi och är jag rätt informerad får regeringen i Rumänien stöd för att rätta till dessa missförhållanden. Varför gör inte EU något åt detta har varit intressant att få veta. Det är andra EU medborgare som kommit till Sverige som är här och kör lastbil med slavkontrakt som de inte har rätt att göra. Där gör polisen vissa insatser för att de sk. cabotagereglerna ska följas.

Det har varit intressant att se om pressen någon gång ägnat lite tid och kraft åt detta som gör att jobb försvinner och företag slås ut. Det är säkert flera hundra som bara kör olagligt i vårt län som tyvärr företag nyttjar.

Det vore nog positivt för länet om det någon gång visas allt som är bra och ger tillväxt och nya jobb. Det sker många positiva saker i våra företag, nya jobb och ny verksamhet som är världsledande och där stora investeringar skett. Vi har ett universitet med många bra och världsledande verksamheter som designhögskolan, Handelshögskolan och forskning i världsklass på många område till gagn för oss alla. Vi har Foi med mera liksom konstnärligt Campus där bildmuseet finns. Samarbete mellan universitet och kommunen som är unikt liksom samarbete med idrotten. Universitetet och det positiva som sker där är i stort glömt i media

Fortsätter media att i stort sett bara beskriva det som är negativt tror inte jag att man överlever. Det är i stort sett bara inom sporten man redovisar det som händer och då även annat än eliten. Man ska vara kritiska men måste kunna tala om positiva saker som händer i det offentliga och i näringslivet. Det är någon enstaka journalist både på VK och VF som har god etik och inte enbart skriver negativt

Min nyårshälsning till media är att öppna er ögon och ni ska se att allt inte är så svart som ni gör det. Då fick ni fler som köper tidningen och köper annonser vilket gör att ni kan göra en bättre tidning

3 kommentarer

 1. Bertil Ingerlund

  Hej Lennart
  Håller med dig fullständigt i dina påstående.
  Bra att du fortsätter med dina inlägg så att inte allt går med slaka mustascher och
  ingen bryr sig.

  ETT GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR JAG ALLA I UMEÅ MED OMNEJD.

  MVH
  Bertil Ingerlund

 2. Lillo

  Jag hoppas att du sett att du återigen ”leder trenden”, Lennart!
  SR beskriver just hur negativ medienyheterna är.
  Det lustiga är förstås att de hänvisar till att ”lokala medier” är de som skall stå för de positiva nyheterna.
  Hur skall detta gå till då det knappt finns några lokala nyhetsredaktioner kvar?

  Fantastiska journalisten Sakine Madon har ju berört hur Norrlandsbilden riskerar förskevas med avvecklingen av den lokala mediebevakningen.

  Det behöver man inte gå långt för att se.

  Läs Lotta Grönings krönika i Expressen om hur hon skildrar flyktingmottagningen på ”landsbygden”. Landsbygden kan ju vara varsomhelst, men det är händelserna i Grytan som föranlett hennes krönika:

  Flyktingarna här är ”fastlåsta där”, ingen kommunikation med omvärlden (”inga bussar”), på landsbygden blir de ”undernärda”, ”lever i misär” och kämpar mot ”vägglöss”.Flyktingarna bor i ”dragiga gamla hus på landsbygden”.

  Undra just hur de känner de människor som gör sitt bästa inom flyktingmottagningen utanför storstäderna när de läser Lotta Grönings skildring av deras arbete?

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Lotta Gröning ids jag inte ens kommentera för jag tycker hon har fel nästan i allt hon säger. Men det är sällan jag läser henne och VILKEN FANTASTISKT POLITISK EXPERT EXPRESSEN HAR FÅTT TAG I FÖR HON ÄR OERHÖRT BITTER FÖR ATT HON TRODDE HON VAR SÅ BEGÅVAD OCH RÄTT I IDEOLOGIN, EM SÅ BLEV DET INTE. ÄRLIGT TALAT VAD ÅR HON SOM KAN NÅGOT OCH TYCKS VETA. INTE ETT DUGG MEN HON HAR JU LÖN FÖR ATT VARA EMOT

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.