Umeå svarar för runt 65% av allt…

Umeå svarar för runt 65% av allt kollektivtrafikresande. Då menar jag självklart i Västerbottens län och det gäller den trafik som Umeå kommun betalar. När det gäller stadstrafiken som är tätortstrafiken eller som vi kallar den Ultra trafiken är den mellan 55-60 % av allt resande i länet. Den landsbygdstrafik vi står för utgör runt 8% av all trafik i länet.

Det som då skattebetalarna står för är drygt 61 miljoner/år för stadstrafiken och landsbygdstrafiken runt 23 miljoner/år . Av den totala kostnaden står resenärerna för 56 % och det kallar man självfinansiering och är de biljetter som resenärerna betalar för när man åker. Summan av kardemumman är att totalkostnaden för trafiken ligger på i runda tal 200 miljoner i Umeå kommun.

Även färdtjänst räknas som kollektivtrafik men den är inte med i den summan som nämns. Den nettokostnaden som kommunen betalar är knappt 28 miljoner och då åker de som har färdtjänst gratis med bussarna så den totala kostnaden för skattebetalarna är 112 miljoner kr per år. Hur mycket färdtjänst resenärerna betalt själva har jag ingen kunskap om.

Vi har lyckats bra att få fler att åka och i genomsnitt har antalet resenärer ökat med drygt 5 % per år. Vi får dock betala ännu mer för kollektivtrafiken i landet då Umeå kommun fick en ökad kostnad i kostnadsutjämningen med i runda tal 60 miljoner och även här fick landstinget kraftigt ökade kostnader. Pengar som främst går till Storstadsområdena där det är många som pendlar över kommungränserna och det är den som jag tycker slår så fel till fördel för stor Stockholm där så många pendlar över kommungränserna

Med så stor andel av länets kollektivtrafik vill samtliga partier i Umeå att de förhållanden som nu råder ska gälla nämligen att den som beställer ska betala. I framtiden behövs ännu mer kollektivtrafik i Umeå om miljömålen ska klaras och vi tror inte landstinget har ekonomi för att öka kollektivtrafiken i Umeå som Umeå själva har gjort. De har ju dragit ned efter kusten trots att tågen och bussarna har stora platsbrister. Så går det inte att resonera i Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.