När ska världen agera mot Islamistgerillan

När ska världen agera mot Islamistgerillan. Det går inte en dag utan att det händer stora angrepp i Nigera. Bedömare tror att det är en tidsfråga innan Boko Haram har hela den nigerianska delstaten Borno i sitt grepp.

Islamistgerillan attackerade i helgen tvåmiljonersstaden Maiduguri och i måndags uppgav den nigerianska armén att Boko Haram slagits tillbaka. Däremot har Boko Haram inte gett upp tanken på att ta över miljonstaden Maiduguri för det var där i en moské som en grupp fanatiker som bildade Boko Haram. De vill ha staden som huvudstad i ett nytt kalifat.

Ett kalifat är enligt Vikepedia följande

Kalifat (arabiska: .D’A), khilfa) kallades de muslimska riken som styrdes av en kalif, det vill säga en ledare som gjorde anspråk på religiös såväl som politisk överhöghet som ”ställföreträdare”, den titel Abu Bakrtog när han efterträdde Muhammed som muslimernas andliga och världsliga ledare år 632.

Teoretiskt skulle kalifaten organiseras som konstitutionella teokratier där statsöverhuvudet, kalifen, skulle regera i enlighet med Medinakonstitutionen som utfärdades av Muhammed ca år 622. Enligt traditionell sunnitisk islam skall folkvalda kalifer regera medan man inom shiaislammenar att ättlingar till profeten Muhammed, ärftliga imamer, skall spela den rollen.

Det finns trots allt lite hopp för nu funderar afrikanska unionen på att sätta in 7500 soldater i kampen mot Boko Haram. Man måste säga bättre sent än aldrig

En kommentar

  1. Valter Ekholm

    Varför kallar man dem för islamister? Det ordet hör till islam, inte till terrorister. Vill man göra något åt terrorister kan man kanske åka dit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.