Alliansregering skar ned på utbildning

Alliansregering skar ned på utbildning. Under sina 8 år gjordes nedskärningar på högre akademisk utbildning. Pengarna användes för att sänka skatten för de som tjänade bäst. Nu ser vi effekterna av detta.

Vi har dagligen fått höra om de stora bristerna på personal som finns inom sjukvården både på läkare och sjuksköterskor men det finns stora brister även på högre utbildat folk inom hela byggsektorn för att bara ta ytterligare ett exempel.

Nu saknas det 65 000 behöriga lärare enligt facket fram till 2025. Bristen är större än man trott visar siffror från SCB och Lärarförbundet. 2011 trodde man på en brist på 43 000 år 2020 men som sagt det ser ut att bli värre. Nu tror man bristen 2020 är 55000 och ytterligare 10 000 till 5 år senare

I höstas började 9000 på lärarutbildningen och i vår ytterligare 3000 men det räcker inte enligt lärarfacket. I den regeringsbudget som röstades ned av alliansen fanns pengar till fler lärare och satsningar för att göra läraryrket attraktivare. Nu gäller alliansens budget detta år men regeringen får komma tillbaka i nästa budget.

Men jag återkommer till att vi måste få läraren att undervisa fler timmar men då måste de frigöras från mycket av den byråkrati som de tvingas göra. Facket har sagt till mig att de kan undervisa mer om de får högre lön och slipper byråkratin. Inte minst under Björklunds tid som minister som byråkratiska åtgärder lagts på lärarna.

För att ge barnen bra undervisning måste fler lärare utbildas men man måste också befria dem från byråkrati som de dessutom inte är utbildade för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.