Det onödiga medborgarförslaget är borta

Det onödiga medborgarförslaget är borta. Ja tur är väl det för det har enbart kostat pengar och inte engagerat så många. Det tar och har tagit mycken tid för administrationen och vill man som vi ha så mycket till kärnverksamhet är det onödigt och skapar byråkrati.

Vi har aldrig trott på iden som socialdemokrater men tvingades i detta vid ett fullmäktige för några år sedan och nu har det prövats och det är inte mänga förslag som gått igenom och vunnit gehör. I stort sett bara något som redan var på gång. Det finns även en annan typ av förslagsverksamhet.

Vi har den representativa demokratin där fullmäktige väljs i direkta val av folket. Vi har partival med personvalsinslag. Partierna formar sin politik och sätter av pengar i budget för detta. Vill man påverka är det att gå till partierna och deras ledamöter med sina förslag och störst möjligheter har man att påverka genom att gå med i partierna.

Mest förvånad blev jag under debatten när jag hörde att en personsom valdes in som miljöpartist och sedan hoppade av miljöpartiet och stöder vänstern prata om demokrati. Att ställa upp för ett parti i allmänna val och när man blivit invald lämna partiet men ändå sitta kvar är ett grovt övertramp på demokratin och att.

Vi har partival i Sverige och lämnar man det parti man blivit invald på borde lagarna ändras så att man med automatik utesluts ur den valda församlingen Lagar har ändrats tidigare bland att då dåvarande offensiv numera arbetarpartiet gick till val med partibeteckningen Socialdemokraterna med Margot Wikström och mig överst på listan.

Lagarna har ändrats flera gånger sedan dess på grund av olika typer av att den fria nomineringsrätten missbrukats och numera ska alla kandidater godkännas av partiet.

Däremot saknas en regel som tvingar bort en kandidat om personen i fråga lämnat partiet. Etiskt är det också dålig stil om andra partier nyttjar de avhoppade kandidaterna. Man ska vara rädd om demokratin i alla lägen och man ska som kandidat inom politiken inte sitta kvar på ett partimandat man blivit invald på och då ska man inte tala om brister i demokratin när man plockar bort medborgarförslagen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.