Svensk luft bland de värsta 2030

Svensk luft bland de värsta 2030. En miljöstudie visar att Stockholm kan vara den mest luftförorenade staden 2030 visar en studien och de städer som kommer nära är Gijon, Stuttgart, Milano, Turin och Paris. Dålig luft ger ohälsa. Många städer klarar inte luftkvalitetsnormen och värst är det i Krakow och Sofia.

Men det finns städer som Umeå som också har stora problem men här vet vi vad som måste göras och det finns beslut som gör att luftkvaliten klaras. Det är västra länken som skulle ha varit klart redan i fjol men tyvärr klarar inte Trafikverket av att fullfölja regeringens beslut som är västra länken.

På Trafikverket är det byråkratin som tagit överhand och det är inget annat än en skandal att det ska ta tre år att fastställa den plan som tagits fram. Jag påstår att det är fel att det är juridiken som ska fastställa planen det måste vara generaldirektören.

En plan är mer än juridik. Visst måste man inse att planen kommer att överklagas och det har den gjort oavsett vart vägen ska dras och när det går till regeringen har säker överklagandet avslagits som det gör i de flesta fall. Nog är det dessutom märkligt att de jurister som sköter prövningen ifrågasätter regeringens beslut att vägen behövs. Byggandet av västra länken är enda sätter att klara luftkvaliten i Umeå centrum det finns hur många utredningar som helst på.

Trafikverket som har till uppgift att bygga den och se till att vi får renare luft kommer inte till skott och därmed riskerar Sverige böter men det verkar de inte bry sig om. Vi vet vad som sedan ankommer på kommunen men det går inte att åtgärda förrän beslut om planerna är klara.

Kanske är det därför att även Stockholm har problem med luften. Jag bara konstaterar att Trafikverket gör inte vad regeringen säger och hur ska man klara av att fastställa alla de planer som behövs för Norrbotniabanan.

Regeringen måste ta tag i hur Trafikverket fungerar så att man klarar av sin uppgift

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.