Senare skoldag ger friskare elever

Senare skoldag ger friskare elever. Det tror jag är sant som fem forskare skrivit i Svenska Dagbladet för en tid sedan. De säger också att det inte bara försämrar studiekapaciteten utan att det är ett direkt hot mot hälsan och självklart blir följden och att skoldagen börja senare.

De har tittat på en studie från USA där 9000 gymnasieelever ingick och man senarelade skolstarten från 7:50 till 8:40. Effekterna var bra, betygen förbättrades och trötthet och depressionssymtomen minskade. Forskarna slår även fast att lägga om skoltiderna till tonåringarnas dygnsrytm är vetenskaplig och inte ideologisk.

Jag är helt övertygad om att dessa forskarna har rätt och det finns säkert mera underlag. Det här är väl bara att genomföra om det är bra för eleverna och deras framtid. Jag vet inte vad det skulle innebära att omedelbart gå till handling.

Det är dock en sak som måste till och det är att förändra tiderna för när bussarna som kör skolskjutsar måste ändras och anpassas. Det är klart att de som ska åka skolskjutsar får ännu tidigare mornar och på den slår det ännu värre för. Även om det här var kopplat till gymnasieeleverna så borde det ha samma effekt för de yngre eleverna.

Här tycker jag Moa och Peter lyssna och ta efter detta och genomföra det. Man måste våga förändra även om det kanske tar tid just för kollektivtrafiken. Jag tror även skulle vara bra för lärarna för om eleverna är mindre trötta och lär sig mer så måste eller borde det ge positiva effekter för lärarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.