Nyanlända ska så snabbt det går ut i jobb

Nyanlända ska så snabbt det går ut i jobb. Det stora felet har varit att det tagit alldeles för lång tid att gå ut de som fått asyl i jobb. Vet inte vem man ska skylla på men de åtgärder alliansen vidtog har nog inte tagit bort något utanförskap som var målet. Målet var rätt men fel åtgärder.

Nu satsar S-regeringen med Ylva Johansson i spetsen 1,7 miljarder för att nyanlända snabbt ska komma ut på arbetsmarknaden. Först ut blir kockarna och enligt ordföranden i Hotell och restaurangfacket så behövs det i dagsläget 5000 kockar. I den branschen har det förts samtal mellan fack och arbetsgivarna.

Det här kommer också inom fler branscher vilket självklart är bra. Vi har många branscher där det är stora brister på välutbildad personal. Jag hoppas nu att regeringen styr upp det ganska hårt så det inte bara blir byråkrati. Det är ju beklämmande att Migrationsverket inte tecknar avtal som här i Umeå där ett företag vill göra mer än bara förvara nyanlända nästan i vilka lokaler som helst.

Jag tror skarpt på den här idén som nu testas och först i Hotell och Resturangbranchen. Då blir det bra för nyanlända för branschen och för hela det svenska samhället

7 kommentarer

  1. Lars Flemström

    Javisst, de som redan har väntat sju år på sitt första jobb i Sverige, kan gärna vänta några år till. Men tänk till. På sju år hinner man läsa in en hel läkarutbidlning, för att inte tala om kockutbidning. Och åtminstone de yngre av de tiggande romerna, som inte har så många år kvar till avgångsbetyg från grundskolan, skulle ju kunna läsa in en fil. kand.-exemen från ett svenskt universitet.

    Hörde just att 10.000 nya platser på asylboenden, alltså för personer som ännu inte fått tillstånd att stanna i Sverige, ska fram inom de närmaste dagarna. De, som kommer att få avslag på sina asylansökningar, har väl inte flytt från sämre förhållanden än tiggarna? En snabb överslagsberäkning visar att vi har mellan 5.000 och 10.000 tiggare från Rumänien och Bulgarien just nu.

    Det finns inga ursäkter längre för den diskriminerande behandlingen av de smäst ställda romska EU-medborgarna. Ge dem bostäder, utbildning och jobb, innan pengar vräks på andra grupper. Rensa upp i det rasistiska träsket, som finns mitt ibland oss, bland dem som skroderar med att de är anti-rasister och inte vill ha något tak alls för hur många invandrare vi kan ta emot. Titta bara på din partikamrat i Umeå! I stället för att diskutera volymer, ska vi göra åtskillnad på grundval av romsk eller icke-romsk härkomst.

    Socialdemokratin centralt bör nog ändra devisen ”Gör din plikt – kräv din rätt” till ”Kräv din rätt så att du kan göra din plikt”. Det är inte bara rumänska romer, utan även hemlösa svenskar, som drabbas av kommunernas lagtrots. I socialtjänstlagen talas om ”vistelsekommunen”. Något undantag för rumänska romer och hemlösa svenskar görs inte!

  2. Bertil

    Ja huvudsaken folk kommer ut i jobb sedan om lönen närmast uteblir är oväsentligt.
    Därmed kan företagen satsa mer på högt avlönade vilket därmed ökar klassklyftorna.

    Ja så verkar tanken vara med den politik som idag förs.
    Kort sagt det är inte humaniteten som är det viktiga som jag anade utan profiten

    Är det så även sossarnas Ylva Johansson vill ha det.
    Hon lär själv inte drabbas av nån undermålig lön.

    Eller har jag fel???

    Sen vemn bryr sig om Svenska medborgare unga utan jobb utbildning eller kanske svag
    personlighet över huvudtaget. Man undrar.
    Är du svag som Svensk är det nog bara sikta in sig på hemlöshet och socialbidrag livet ut om ens det.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Lön ska de ha. Det finns många lediga jobb som inga svenskar har kunskaper till, för djävligt men effekter av alliansen politik

  3. soffliggare

    och vi svenskar som är arbetslös ska gå hemma då vi inte får nån hjälp av ams ,sist jag hade kontakt med en som jobbar på ams var säker 1 år sen ,och när man har ett funktionshinder som jag är det inte lätt att få jobb ,jag behöver även hjälp med får ingen hjälp

  4. Bertil

    Det är en enorm utslagningseffekt med dagens politik.
    D.v.s Nyliberalismen
    Har du inte utbildning så är du chanslös nära på.
    Men är du utan utbildning, dåligt självförtroende. eller lättstressad.
    Eller kanske inte klarar jobba i grupp. M.m

    Ha då väntar socialbidrag som man gör allt för att försämra till
    ett minimum. Tanken att alla inte är den där starke friske intelligente,
    den med starkt självförtroende Finns idag inte hos politiker eller den kapitalism som
    styr och sätter svaga mot varann.

    Nä det ska vara som förr i tiden . Där det lät: Var ska du börja jobba.
    D.v.s jobb fanns för alla. De som kanske var begåvningshandikappade,
    eller dåligt självförtroende svaga och försynta fick plats även de.

    Men idag med Nyliberalism, kapitalism , egoism finns inte plats för dessa.
    Därför blir det kriminalitet, psykiska sjukdomar där man inte ens bryr sig om dessa.
    eller självmord där man ej heller anstränger sig speciellt mycket från politikers håll
    kolla vad orsak är eller hur många som begår självmord och av vilken anledning.

    Det håller kort sagt på gå åt h-vete där hänsynen till varann totalt har fösvunnit.

      • erot

        Hej lennart,det där med att många som kommer är välutbildade,källa på det tack! Många har ju inte ens ID-handlingar,man vet inte ens vem dom är,hur ska man veta vilken utbildning dom har eller inte har då? Är det välutbildade som kommer från Afganistan tex?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.