Hur få världen stopp på IS

Hur få världen stopp på IS ? I natt när jag vaknade och att stormen slet och gjorde så att hela huset påverkades blev det lite tid att läsa lite tidningar och få läste jag ett reportage i Aftonbladet som just handlade om IS. Jag lägger ut hela reportaget så inget lämnas. Jag blir mörkrädd när människor beter sig på detta sätt men förvånas samtidigt att det är så tyst på gator och torg runt om i Europa och att det till stor del saknas demonstrationer mot terrorgruppen.

Så här stod i Aftonbladet publicerat strax före 12 slaget med början av följande rubrik ”IS uppmuntrar organstöld från levande.

IS religiösa ledare uppmuntrar sina medlemmar att ta organ från levande fångar om det kan rädda en muslims liv.Det framgår av ett hemligt dokument som amerikansk militär kommit över.

Oliktänkandes liv och organ behöver inte respekteras , skriver IS.

I maj genomförde amerikansk militär en räd i östra Syrien, som bland annat ledde till att en högt uppsatt ledare för terrorsekten dödades. Specialstyrkorna fick med sig upp till sju terrabyte data lagrade i hårddiskar, dokument och usb-minnen. Värdefull information i kampen mot Islamiska staten. Nyhetsbyrån Reuters har tagit del av ett av dokumenten en fatwa, ett slags religiöst avgörande, från terrorgruppens religiösa ledare.
”Allah vet bäst 
I avgörandet ger ledarna klartecken till att stjäla IS-fångars organ om det kan rädda livet på en muslim. ”Allah vet bäst i frågor om rätt och fel, och det finns stöd i islamiska texter för att det är tillåtet att ta friska organ från oliktänkandes kroppar och ge dem till muslimer , skriver de.

Av dokumentet framgår inte om oliktänkande betyder icke-muslim, eller om det även inkluderar shiamuslimer och sunnimuslimer som inte bekänner sig till IS extrema tolkning av islam.
Flera extrema påbud
Reuters påpekar att de inte kunnat bekräfta dokumentets autenticitet. Det finns heller inte några bevis för att IS verkligen praktiserar organstöld bara att de religiösa ledarna givit sin tillåtelse.

Det finns flera exempel på fatwor som visar Islamiska statens extrema ideologi. Bland annat skriver Reuters om fatwa nummer 64, som beskriver hur och när terroristerna får våldta sina fångar.De ger också sitt godkännande till kannibalism, förutsatt att det rör sig om en situation på liv och död.

Det var slutet på artikeln i Aftonbladet i juldagens sista timmar, ingen rolig läsning precis men visst måste världen ändå kunna samlas på något sätt och få ett slut.

2 kommentarer

 1. Nils Antonsson

  Att det är så tyst beror troligen på, att alla som försökt sätta sig in i sunnimuslimsk resp shiamuslimsk historia, inser att pågående konflikter INTE KAN LÖSAS av utomstående makter i Europa och USA. För ”terrorgruppen IS” verkar enligt många källor ha stöd astora delar av den sunnitiska syriska majoritetsbefolkningen och den irakiska minoriteten sunniter kring Saddam Hussein. (Svårt att veta fakta, då vi vet, att i alla krig, är den förste och störste förloraren ALLTID Sanningen)

  Vad som nu sker är ”spektakulära” bombningar, enligt sunniter framtvingade av okunniga ”kristna”, och de senare kan säkert vinna fältslagen, ja till och med ge fred kanske ett årtionde, om shiamuslimska marktrupper från Irak stöder dessa (onda) ”kristna”, men till slut kommer (med stor sannolikhet) underliggande religiöst bottnande hundraåriga konflikter upp igen, och krigen startar på nytt. (Jämför Bosnien-Serbien)

  Västerländska ”kristna” samhällen och de (många delvis olika) ”muslimska” samhällena bygger nämligen på helt olika traditioner och kulturella värdegrunder. Flertalet ”muslimer” och flertalet ”kristna” förstår inte den andra partens begreppsvärld om ”rätt” eller ”fel”, ”ond” eller ”god”, ”paradis” eller”helvete” etc, något som nu vi alla såväl ”gamla” som ”nya” svenskar under kommande årtionde lär bli tvungna att lära oss för att samexistera i framtiden.

 2. Nils Antonsson

  Ang ett tidigare inlägg:
  Såg idag en utmärkt beskrivning av vad jag menade i nedan recension av franske kännaren Pierre-Jean Luizards bok: ”Le piege Daesh” eller på svenska .”Daeshs fälla. Den islamiska staten eller historiens återkomst”.

  Det var ju kolonialmakterna Frankrike och England som i ett delningsavtal 1916 lade grunden till de kolonier, som blivit stater och Mellanösterns konflikter vilket europeer idag vill glömma, men inte de berörda arabiska folkgrupperna. Citat:(Vi måste lämna vår) … ”banala idealism, som i den goda moralens namn bjuder oss att förneka historien, trots att den står och skriker oss rakt upp i ansiktet”

  http://www.svd.se/historieloshet-fel-recept-mot-terrorism/om/kriget-mot-is

  Svaret på din fråga kanske finns i ovan artikels avsluttning:

  ”Pierre-Jean Luizards grundtanke är att man inte kan besegra en grupp som Daesh om man inte kommer till rätta med de problem som gjort organisationen både möjlig och framgångsrik. Man vinner inte mot en fiende om man inte rycker undan grunden för hennes reella existensvillkor – och de är ­aldrig endast militära. Därmed är vi tillbaka till de fantasier och löften med hjälp av vilka Daesh ständigt lyckas förföra nya rekryter. I en tid där regionens gamla stater faller samman expanderar kalifatet genom att erbjuda makt åt de vanmäktiga, hopp åt de förtvivlade och gudomlig vedergällning mot de otrogna.

  Västmakterna måste börja fundera på hur man ska kunna föreslå de arbetslösa och krigsplågade massorna i regionen mer trovärdiga lösningar. Därav vikten av att på samma gång erkänna de historiska misstagen och att utarbeta strategier som på sikt underminerar de tolkningsscheman som Daesh använder för att rättfärdiga sin politik.

  Men för att komma dithän måste vi enligt Luizard först erkänna att Daesh inte är sprunget direkt ur idéernas himmel utan utgör ett symptom på en lång rad historiska, politiska och teologiska missförhållanden med globala ankarfästen”.
  .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.