Det är brist på svenskt nöt och griskött

Det är brist på svenskt nöt och griskött. Det låter märkligt men enligt Svt som varit i kontakt med livsmedelsföretag som säger att de vill köpa mer svenskt kött men att det inte finns då det räcker. ICA,Felix och McDonalds importerar i stället kött från Polen och Tyskland. ICA,s inköpschef säger att man inte får tag i så mycket svenskt kött som man vill ha.

Det låter inte bra alls eftersom kött från Polen och Tyskland har så mycket antibiotika i sig. Varför finns det inte kött får man då fråga sig. Har man dumpat priset på marknaden med utländskt antibiotikakött så att de svenska bönderna inte tidigare fått lönsamhet i sin produktion eller kan det även bero på att vi har mycket hårdare krav som gör svenskt kött dyrare och få köper inte konsumenterna.

Det har även framkommit att McDonalds med flera märkt Tyskt och Polskt kött som svenskt. Man undrar när det ska bli ordning och reda på livsmedlen. Eftersom Sverige har lägre gränsvärden på antibiotika borde väl samma regler gälla för importerat kött. Danskt griskött innehåller mycket mindre antibiotika än Tyskt och Polskt griskött.

Man kan tycka att EU är handlingsförlamat som inte kan få tillstånd mindre antibiotika i våra livsmedel. Antibiotika är en av orsaken till att vi får resistenta bakterier som många inom medicin tycker är en ödesfråga för mänskligheten

En kommentar

 1. Olle

  Men hej!
  Fantastiskt.
  En politiker, eller i varje fall en fd.
  Som funderar över varför det inte finns svenskt kött att köpa.
  Kan det möjligen ha nåt att göra med att vi har världens hårdaste regler för jordbruksproduktion utan att ha samma krav på det vi importerar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.