Den gamla kulturstaden går att återställa

Den gamla kulturstaden går att återställa. Gamla Palmyra kan återställas på fem år. Enligt Syriens chef för historiska föremål kan kulturarvsstaden Palmyra återuppbyggas igen på fem år efter extremistgruppen IS härjningar.

Palmyra återtogs i går av syriska regeringsstyrkor. Sedan IS tog staden
i maj i förra året har flera berömda byggnader och monument raserats. Enligt bedömningar är ca 80 proc av de historiska ruinerna i Palmyra i gott skick. Arbetet med återuppbyggandet
kan börja inom ett år efter det att FN-organet Unesco har givit sitt godkännande. På Unesco är man skeptisk till den optimistiska tidsplanen.

Det är viktigt att den typen av kulturarv är viktigt att återställa. Här i Umeå diskuteras bevarande och återställande av hus som är byggda på 1900 talet och de i Palmyra är flera tusen år gamla tack vare att de är byggda i sten. Om det nu skulle vara tilltagit lite kort tid tänk på hur lång tid staden tog att bygga. Dessutom behövs det jobb i regionen efter IS brutala och meningslösa härjande där de drog fram. Helt klart krigsbrott enligt de internationella konventioner som finns.

Samtidigt visar agerandet av Daesh (IS) att de har inte det minsta begrepp om historien. Det Kalifat som se vill ha har aldrig funnits. De har en egen tolkning av allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.