Nu börjar IS ha brist på pengar och manskap

Nu börjar IS ha brist på pengar och manskap. Det är självklart ett bra besked. En del av deras lager på pengar har också sprängts bort. Det visar nya dokument inifrån gruppen som flera internationella medier skriver om. Enligt den amerikanska generalen Peter Gersten har amerikanskt militärflyg förstört uppemot 800 miljoner dollar i kontanter när man bombat IS sedellager, vilket måste ses som en fullträff.

Jihadister anslutna till IS ska ha fått halverade ersättningar samt uppmanas hålla nere sina elkostnader och inte köra fordon privat. Nedskärningarna har enligt Gersten, som är ställföreträdande befälhavare för den internationella koalitionen mot IS, lett till svikande moral bland rekryterna och i vissa fall med konsekvensen att de fejkat sjukintyg för att slippa tjänstgöring vid fronten.

Man ser en faktisk ökning i antalet desertörer, en sargad moral, en oförmåga att betala och vi ser hur de försöker lämna Daesh, säger han till CNN. Enligt Gersten ska de finansiella problemen i IS lett till antalet utländska rekryter sjunkit från 1 500-2 000 i månaden förra året till 200 i månaden i år. Kanske man är på rätt väg i kampen mot IS men risken måste ändå vara att terrorn med självmordsbombare ökar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.