Kommer Grekerna kunna betala skulderna

Kommer Grekerna kunna betala skulderna. Jag tillhör de de som tvekar på detta och vet inte om viljan finns. Jag känner personer som är verksamma där och även de är tveksamma då man inte tror de orkar på den korruption som finns där och att de tror även att den svarta ekonomin som de uppskattar är halva ekonomin.

Nu vill Internationella valutafonden vill att Grekland ska slippa betala räntor och amorteringar på nödlån till 2040. Det är en så pass galen tanke att jag hoppas att det rör sig om en förhandlingsteknik i syfte att få Tyskland att börja diskutera skuldnedskrivningar , skriver Bloombergs kolumnist Mark Gilbert.

Han menar att det är absurt och på gränsen till farligt att tro att Tyskland skulle godta ett sådant förslag. DI:s Viktor Munkhammar är av en annan uppfattning och menar att förslaget, beroende på upplägg, kan godtas i Tyskland. Upplägget innebär inte att den nominella skulden minskar. Att den nominella skulden behålls oförändrad gör att tyska politiker får lättare att sälja in förslaget på hemmaplan , skriver han.

Men att man inte ska göra rätt för sig låter för mig konstigt. Vad händer om alla gör på detta sätt. Jag har förvånats över varför man lät Grekland bli medlemmar och komma med i valutaunionen. Det är helt obegripligt för visst har man avslöjat deras ekonomi om man synat den. Det fanns säkert andra skäl att få med dem som inte kommit i dagens ljus. Det har varit bättre de fått ha kvar sin egen valuta

En kommentar

  1. Joachim

    Lennart, skuldmassan måste öka i alla länder eftersom alla pengar
    är de facto skulder som för med sig ränta som gör att mängden skulder är alltid större än det finns pengar att betala med. Pengarna som skall betalas till bankerna för räntan är aldrig skapad så det måste hela tiden skapas nya skulder/pengar för att det skall finnas tillräckligt med pengar för att betala kostnaderna för alla gamla skulder. Till slut hamnar ALLA länder i Greklands situation, det är bara en fråga om turordning. Det här är baksidan med att politikerna inte har någon kontroll över sitt lands ekonomi och penningmängden som sedan 1985 ligger helt i privata händer.
    Den totala mängden ränta som skall betalas varje månad blir större och svenska folket är redan överskuldsatta och kan inte skapa nya pengar genom att ta mer lån i den utsträckning som verkar krävas. Dock lånar Sveriges politiker 650 miljoner nya kronor varje dag för att skicka ut i samhället för att pengarna skall räcka både åt konsumtion och bankernas rekordvinster. Alla upplysta vet att Sverige har svårt att få upp inflationen(mängden nya pengar som skapas). Alla vet också bankerna lånar in pengar och de sen lånar ut mot ränta men nästan ingen vet att bankerna bokför kundens löfte om återbetalning som själva inlåningen till banken som den sen lånar ut till kunden. Bankerna behöver ha 2800kr i eget kapital för varje miljon de lånar ut så i praktiken skapar bankerna pengar ur luft endast backat av kunden löfte om återbetalning. Hur kan riksdagspolitikerna skapa lagar som låter bankerna göra så här? Hur kommer det sig att så många politiker får jobb i banksektorn efter sin politiska karriär kan man fråga sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.